Burse - Fonduri mutuale

Cresterea Bursei s-a mai temperat

19.09.2005, 17:55 16

Bursa a redus motoarele dupa aproape doua saptamani de evolutii pozitive, inregistrand vineri si primele corectii usoare, pe fondul unei diminuari sensibile a valorii tranzactiilor.

Investitorii straini care au urcat piata in ultima perioada au fost mai discreti vineri, iar fara suportul intrarilor de capitaluri straine majoritatea actiunilor au suferit scaderi, care s-au atenuat insa pe finalul sedintei. Brokerii considera ca, in absenta ordinelor mari de cumparare ale investitorilor straini, piata ar putea inregistra noi scaderi.

"In acest moment, fara aportul investitorilor straini, nu exista motive pentru noi cresteri, iar in urmatoarea luna e de asteptat o usoara tendinta de scadere in piata. Indicele BET se va invarti mult timp in jurul unui punct de echilibru, iar oscilatii mai semnificative ar putea aparea cand vor veni rezultatele financiare pe trimestrul al treilea", a aratat Nicolae Ghergus, directorul executiv al societatii de brokeraj Confident Invest.

Ochii tuturor investitorilor raman in continuare atintiti asupra actiunilor companiilor petroliere, ale bancilor si ale societatilor de investitii financiare, cele mai lichide de la Bursa.

"Este de urmarit evolutia titlurilor Petrom asupra careia planeaza doi factori de incertitudine: modul in care va fi distribuit pachetul de 8% catre salariati si incercarea statului de a modifica clauzele contractului de privatizare. In functie de acesti factori, actiunile Petrom ar putea inregistra o scadere sensibila, care ar putea depasi 10%", a comentat Ghergus.

Vineri, actiunile Petrom au inregistrat o apreciere de 0,2%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,471 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile companiei petroliere a fost de peste 2,5 mil. lei (0,72 mil. euro). Actiunile Rompetrol Rafinare si-au mentinut trendul ascendent, castigand inca 0,9%, pretul final fiind stabilit la 0,112 lei/actiune, desi pe parcursul sedintei cursul a coborat pana la un minim de 0,107 lei/actiune. Transferurile realizate pe Rompetrol au depasit 5 mil. lei (1,43 mil. euro).

"Din punct de vedere financiar, actiunile Petromidia au un potential ridicat de crestere, insa evolutia lor este franata de scandalurile in care este implicat Dinu Patriciu. Daca n-ar exista aceste evenimente, pretul ar fi excelent pentru cumparare", considera Ghergus.

Actiunile bancilor au fost mai putin tranzactionate in ultima sedinta a saptamanii. In conditiile unui rulaj de 2,4 mil. lei (0,7 mil. euro), actiunile Bancii Transilvania au inregistrat o scadere de 1,5%, ultimul pret fiind de 0,965 lei/actiune. Titlurile BRD-SocGen au pierdut la randul lor 0,8% si au inchis la 12,4 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Carpatica au coborat cu 2,8% pana la nivelul de 0,525 lei/actiune. "Bancile sunt la pretul corect in acest moment, toate inregistrand rezultate financiare foarte bune. Ramane de vazut in ce masura le vor afecta noile reglementari ale BNR si ce solutii vor gasi pentru a-si mentine profitabilitatea in noile conditii", a subliniat directorul Confident.

SIF-urile s-au incadrat vineri intr-o tendinta de scadere, desi pe final au inregistrat usoare reveniri. Indicele BET-FI s-a depreciat cu 0,5%.



Piata RASDAQ

Cotatia titlurilor Biofarm, listate la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, si-a continuat cresterea si in ultima sedinta a saptamanii trecute, depasind pragul psihologic de 0,4 lei/actiune.

Cu actiunile producatorului de medicamente bucurestean s-au realizat vineri 226 de tranzactii in valoare totala de peste 5,2 milioane de lei (1,5 milioane de euro), transferandu-se astfel un numar de aproape 13,2 milioane de titluri, reprezentand aproximativ 3,7% din capitalul social al companiei. In conditiile presiunii la cumparare, cotatia titlurilor Biofarm a depasit pentru prima data in aceasta luna pragul de 0,4 lei/actiune, fiind tranzactionate vineri la un pret de 0,41 lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Biofarm s-a realizat la un pret de 0,4 lei/actiune, pretul mediu stabilindu-se la un nivel de 0,396 lei/actiune, cu 4,45% mai mare decat in ziua anterioara. Actiunile societatii bucurestene s-au apreciat in a doua parte a saptamanii trecute cu aproximativ 18%, capitalizarea bursiera a companiei ajungand pana la 143,7 milioane de lei (41,3 milioane de euro).

La Categoria I cele mai tranzactionate au continuat sa fie titlurile operatorului portuar Socep Constanta, care isi continua cresterea inceputa dupa ce reprezentantii companiei au declarat ca prevederile Bugetului de Venituri si Cheltuieli vor fi realizate. Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Socep a oscilat intre 0,23 lei/actiune si 0,256 lei/actiune, incheind saptamana la un nivel de 0,25 lei/actiune, mai mare cu 5% fata de ziua anterioara. Cele 61 de tranzactii realizate vineri cu actiuni Socep au avut o valoare totala de aproape 122.000 de lei (35.000 de euro).

La Categoria a II-a tranzactii semnificative s-au realizat numai cu titlurile operatorului portuar Romportmet Galati. Volatilitatea acestui emitent a continuat sa fie foarte redusa, cotatia titlurilor Romportmet parand sa intre pe o portiune de acumulare. Cele mai multe tranzactii cu actiunile operatorului portuar galatean s-au realizat la un pret de 6 lei/actiune, maximul zilei fiind de 6,05 lei/actiune. Titlurile Romportmet au realizat vineri un rulaj de 67.700 de lei (20.000 de euro).

Tranzactii mai insemnate s-au realizat vineri si cu titlurile societatii de asigurare - reasigurare Ardaf Cluj, valoarea acestora fiind de 116.000 de lei (33.300 de euro). Pe fondul unei presiuni la vanzare pretul titlurilor Ardaf au scazut treptat de la 0,36 lei/actiune pana la un minim zilnic de 0,345 lei/actiune. Ultimul transfer al saptamanii cu actiuni Ardaf s-a efectuat la un pret de 0,359 lei/actiune, cu 6,75% mai mic decat in sedinta anterioara.

Pe ansamblu, lichiditatea pietei Rasdaq a continuat sa se mentina la un nivel ridicat, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 6,5 milioane de lei (1,86 milioane de euro). stelian.vezentan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO