Burse - Fonduri mutuale

Cum au evoluat acţiunile de pe bursă în luna rezultatelor: cele mai multe au scăzut, dar au fost şi câteva surprize. Care sunt acestea?

Cum au evoluat acţiunile de pe bursă în luna rezultatelor: cele mai multe au scăzut, dar au fost şi câteva surprize. Care sunt acestea?

Cum au evoluat acţiunile de pe bursă în luna rezultatelor: cele mai multe au scăzut, dar au fost şi câteva surprize. Care sunt acestea?

Autor: Adrian Cojocar

03.12.2012, 00:07 1410

Rezultatele celor mai multe companii erau cumva incluse deja în preţuri şi doar în cazul unde au existat ratări ale ţintelor aşteptate de in­vestitori au avut loc scăderi mai ample. Ac­ţiunile Teraplast Bistriţa (TRP) au adus cea mai mare creştere în noiembrie, de 21%, în condiţiile în care re­zultatele publicate de companie la nouă luni arată primele semne de redresare.

Producătorul de ţevi şi profiluri din PVC Tera­plast a înregistrat un profit net de 2,5 mil. lei (550.000 de euro) în trimestrul al treilea după cinci trimestre consecutive pe care compania le-a închis pe pierdere. Cine ar fi pariat pe acţiunile Teraplast ar fi câştigat de trei ori dobânda bancară într-o lună, dar tranzacţiile au fost foarte reduse, de 190.000 de lei.

Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a gru­pului Rompetrol, se numără de asemenea printre surprizele po­zitive, acţiunile com­pa­niei înregistrând în noiem­brie un avans de 8,4%, unul dintre cele mai ridi­cate de pe bursă. Evoluţia a fost alimentată de rezul­ta­tele în creştere raportate de societate, care în tri­mes­trul al treilea şi-a dublat profitul, până la 8,9 mil. lei (2 mil. euro). Investitorii aşteap­tă ca firma să distri­buie dividende mai mari anul viitor din profitul obţinut în 2012, după ce câş­tigul a urcat cu 43% după primele nouă luni.

Titlurile producă­toru­lui de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), controlat de salariaţi, au urcat de asemenea cu 13,8% luna trecută, ducând avansul de la începutul anului la 166% după ce compania a raportat pe primele nouă luni un profit net de 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro), cel mai mare din ultimii cinci ani.

Acţiunile băncii austriece Erste Bank (EBS) s-au aflat de asemenea în centrul atenţiei, acestea câştigând 13,4% în noiembrie după ce banca a continuat să raporteze profit în tri­mestrul al treilea şi nu a mai dezamăgit investitorii ca anul trecut, când în trimestrul al treilea a raportat pierderi record, de 1,6 mld. euro cu caracter excepţional. Avansul din noiembrie a adus randamentul înregistrat de acţiunile Erste de la începutul anului la 70%.

Acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au încheiat luna cu un câştig de 7,4%, în condiţiile în care banca a reuşit să facă profit şi în trimestrul al treilea, iar după primele nouă luni a raportat profit net de circa 12 mil. lei. Anul trecut Banca Carpatica înre­gistrase în aceeaşi perioadă din 2011 pierderi de 25 mil. lei. Investitorii care mizau că vor prinde acţiuni Transgaz mai ief­tine în oferta statului, care nu a mai avut loc, au ridicat pre­ţul titlurilor cu 9% în noiembrie, reprezentând una dintre cele mai mari creşteri.

Investitorii au fost dezamăgiţi în noiembrie de rezultatele operatorului bursei de la Bucureşti (BVB), care a pierdut 12,8% luna trecută, o scădere similară înregistrând şi Cond­mag Braşov (COMI), care a surprins investitorii cu o pierdere record în trimestrul trei, de circa 12 mil. lei, după ce anterior se afla pe profit. Titlurile BRD SocGen (BRD) s-au corectat cu 6,8% în noiembrie, profitul băncii continuând să scadă sub presiunea provizioanelor, iar acţiunile Transelectrica au pier­dut 6% după ce compania a raportat o pierdere neaşteptată în tri­mes­trul al treilea.

SIF-urile au avut evoluţii mixte, cel mai mare avans fiind con­semnat de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au câşti­gat 4,2%, în timp ce cea mai mare scădere, de 4,2% a fost înre­gistrată de titlurile SIF Oltenia (SIF5).

Titlurile Petrom şi Fondul Proprietatea au suferit corecţii mi­nime în noiembrie în condiţiile în care fondurile străine mai mult au absentat de pe bursă în această perioadă, iar lichiditatea s-a menţinut la un nivel redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO