Burse - Fonduri mutuale

Economiile cu creştere, preferatele investitorilor

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

09.06.2013, 20:17 397

Pieţele de acţiuni din Europa Centrală şi de Est care vor supraperforma în acest an sunt cele care fac parte din ţări cu creştere economică, fondurile de investiţii orientându-şi resursele nu neapărat în companii ieftine, ci în cele care au perspective bune.

„Investitorii caută creştere economică. Ţările care vor avea creştere economică sunt cele care vor avea parte de un boom pe piaţa de capital“, a spus David Aserkoff, strateg pe pieţele de acţiuni din Europa Centrală şi Est, Orientul Mijlociu şi Asia la banca americană JP Morgan.

FMI a prognozat o creştere economică de 3,4% pentru Turcia în 2013, cea mai mare din Europa alături de Rusia. În 2012, economia Turciei a crescut cu 2,6%, iar cea a Rusiei cu 3,4%. Anul trecut, bursa din Istanbul a fost cea mai atractivă din lume, cu un plus de 47%. Capitalul atras de companiile turceşti pe bursă au susţinut dezvoltarea economiei, având în vedere că bursa din Istanbul are o pondere importantă în economie.

Pentru România, FMI a prognozat un avans de 1,6% în 2013 după ce anul trecut economia aproape a stagnat cu un ritm de creştere de 0,3%.

„Pentru acest an piaţa favorită este Turcia, graţie dobânzilor aflate la minime istorice, urmată de Polonia şi Rusia, avantajată de indicatorii de evaluare atractivi“, a mai spus strategul.

Investitorii de pe bursa din Istanbul au reacţionat negativ la manifestaţiile împotriva guvernului Erdogan şi au vândut puternic din acţiuni, ducând indicii bursieri aproape de zero de la începutul anului. Cu toate acestea, raportat la ultimele 12 luni, bursa de la Istanbul afişează un plus de peste 40%.

Aserkoff este însă de părere că potenţialul de creştere al bursei de la Istanbul rămâne ridicat, în ciuda scăderilor din ultimele zile, pentru că economia are creştere economică şi pentru că Turcia stă cel mai bine din Europa din punct de vedere demografic, având una dintre cele mai tinere populaţii.

De la începutul anului, bursa din Varşovia a scăzut cu 3%, din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economice, în timp ce bursa din Rusia a scăzut cu 5%. La Bucureşti indicele BET, principala referinţă a bursei româneşti, este pe plus cu 7% de la începutul anului.

„Guvernele din Europa Centrală şi de Est ar trebui să profite de timpul câştigat de Banca Centrală Europeană prin infuziile de capital pe pieţele financiare şi să vină cu măsuri de creştere economică. Investitorii nu cumpără o acţiune doar pentru că este ieftină, ci pentru că are viitor“, a spus Michala Marcussen, economist-şef la divizia de investment banking a  Société Générale.

În opinia sa, România are de răspuns unor provocări legate de infrastructură, de creşterea productivi­tăţii în agricultură şi de implementarea unor reforme în sistemul educaţional, pentru a deveni mai atractivă pentru investitori.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO