Burse - Fonduri mutuale

​Erste a bătut palma cu patru SIF-uri: 105 mil. euro cash şi acţiuni Erste în valoare de 330 mil. euro pentru 24,12% din BCR. Vezi aici cât încasează fiecare SIF

​Erste a bătut palma cu patru SIF-uri: 105 mil. euro cash şi acţiuni Erste în valoare de 330 mil. euro pentru 24,12% din BCR. Vezi aici cât încasează fiecare SIF

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 10:42 890

Grupul austriac Erste a încheiat cu patru SIF-uri un acord pentru preluarea unei participaţii de 24,12% deţinută de acestea la BCR, cea mai mare bancă locală.

Cele patru SIF-uri vor încasa circa 105 mil. euro cash pentru un pachet de 4% din BCR şi acţiuni Erste în valoare de 330 mil. euro (la preţul actual de pe Bursa din Viena de 20,43 euro/acţune) pentru restul de 20,12%. Valoarea tranzacţiei se ridică astfel la 435 mil. euro şi evaluează BCR la 1,8 mld. euro.

Reprezentanţii Erste spun însă că pentru stabilirea raportului de schimb s-a luat în calcul preţul mediu al acţiunilor Erste din ultima lună, de 25,69 euro/acţiune, iar valoarea tranzacţiei ar fi în acest caz de 519,7 mil. euro, cu o evaluare a BCR de 2,15 mld. euro. Ziarul Financiar a scris miercuri că Erste va face SIF-urilor o ofertă pentru preluarea participaţiilor la BCR care evaluează banca la peste 2 mld. euro.

Erste a plătit în 2006 3,75 mld. euro pentru pachetul majoritar de 61,88% din acţiunile BCR, evaluând banca la peste 6 mld. euro. Ulterior, Erste şi-a majorat participaţia la 69%, în urma unei oferte adresate salariaţilor BCR.

Fiecare dintre cele patru SIF-uri care au semnat acordul cu Erste (SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia), va încasa circa 26,2 mil. euro cash şi va primi câte 1% din acţiunile Erste.

După finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achiziţia va fi executată printr-o serie de tranzacţii. SIF Moldova poate subscrie la acelaşi acord, în cazul în care optează pentru acest lucru. Participaţiile SIF-urilor în cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de deţinere - fiecare SIF participant poate tranzacţiona maximum 25% din acţiunile Erste Group imediat dupţ achiziţionare, şi la fel pe parcursul urmştoarelor intervale de 6 luni, 12 luni şi respectiv 18 luni din momentul achiziţiei.

Dacă SIF Moldova decide să accepte oferta Erste, valoarea totală a tranzacţiei se va ridica la circa 540 mil. euro, iar pachetul preluat de Erste va urca la 30,12%.

Acordul prevede că SIF-urile participante renunţă la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels