Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton, nicio zi fără Petrom

Franklin Templeton, nicio zi fără Petrom

Mark Mobius, şeful diviziei de fonduri emergente a Templeton

Autor: Andrei Chirileasa

06.07.2012, 00:07 2098

Fondurile emergente administrate de Franklin Templeton cumpără în fiecare zi pachete de acţiuni Petrom (SNP) de pe bursă, conform raportărilor publicate de firmele de brokeraj.

În ultima lună, Templeton a cumpărat circa 10,2 milioane de acţiuni în valoare de 3,8 milioane de lei (850.000 de euro), iar în ultimele două luni valoarea totală a achiziţiilor se ridică la 14 milioane de lei (3,14 mil. euro).

Fondurile Templeton sunt raportate ca persoane iniţiate la Petrom deoarece Mark Mobius, şeful diviziei de fonduri emergente a Templeton, este membru în consiliul de supraveghere al Petrom. În plus, Fondul Proprietatea, care este administrat tot de Templeton, deţine 20,1% din Petrom.

Acţiunile celei mai mari companii locale au scăzut în ultimele luni de la un maxim de 0,42 lei în martie la 0,37 lei în prezent. Asta deşi compania a raportat în ultimul an creşteri spectaculoase de profit. Petrom este evaluată pe bursă la 4,68 mld. euro, în condiţiile în care a avut în ultimul an profituri cumulate de un miliard de euro. Astfel, deşi conjunctural acţiunile sunt afectate de evoluţia generală a pieţei, pe termen lung acestea au potenţialul unor evoluţii pozitive. Cel puţin asta consideră Templeton, care cumpără.

De la începutul anului acţiunile Petrom au o creştere de 27%, dar luând în calcul şi dividendele, acestea au adus un randament de 40%, fiind printre cele mai profitabile plasamente de pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels