Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au intrat în panică după decizia de urgenţă a celei mai puternice bănci centrale din lume de a reduce dobânzile: scăderi masive pe burse luni dimineaţă. “Dacă nici măsura FED nu funcţionează, atunci ce mai râmâne de făcut?”

Investitorii au intrat în panică după decizia de...

Autor: Liviu Popescu

16.03.2020, 11:21 877

O serie de mişcări de urgenţă din partea băncilor centrale majore, precum Rezerva Federală a SUA, Banca Japoniei, Banca Centrală din Noua Zeelandă, au provocat tulburări pe pieţele financiare astfel că acţiunile asiatice s-au depreciat odată cu contractele futures din SUA, iar bursele europene înregistrează scăderi masive.

“Investitorii ar trebui să acorde atenţie fluxurilor de ştiri întrucât se pare că şi alte bănci centrale vor acţiona. Printre băncile centrale în cauză se află Banca Centrală a Canadei. În plus, calendarul economic de astăzi este liniştit”, se arată într-un raport al XTB România.

Astfel la ora redactării acestei ştiri indicele FTSE 100 se depreciază cu 7,2%, bursa de la Paris scade cu 9,4%, cea de la Frankfurt cu 8%, iar la Milano scăderile ajung până la 7,6%. La Bucureşti, indicele principal BET are minus 6,3%.

Rezerva Federală a SUA a iniţiat o reducere de urgenţă a ratei de 100 de puncte de bază şI a redus raportul privind cerinţele de rezervă la 0%. De asemenea instituţia financiară a anunţat un program de relaxare cantitavă de 700 de miliarde de dolari.

“FED a aruncat cea mai mare parte a arsenalului pentru această mişcare, oferind aproape tot ce are de dat, ceea ce ridică întrebarea inevitabilă - dacă acest lucru nu funcţionează, ce va face?”, spune Seema Shah, strategul principal la Principalul Investitor Global, citat de MarketWatch. „Reacţia negativă imediată sugerează că pieţele sunt deja îngrijorătoare în acest sens, iar guvernele trebuie să accelereze acţiunile lor fiscale”.

Mişcarea FED ar fi trebuit în mod normal să liniştească pieţele lovite de criza coronavirusului însă modalitatea în care aceasta a fost luată, respectiv în şedinţă de urgentă, i-a îngrijorajat pe investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO