Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au simtit adierea castigurilor

01.09.2003, 00:00 17



Dupa aproape doua luni de plictiseala, cresterea usoara a lichiditatii si a unor actiuni importante - saptamana trecuta a inceput sa dea sperante brokerilor. Acestia spun ca investitorii au inceput sa se intoarca din vacante si in piata a inceput sa se simta presiunea la cumparare, care a dus de fapt la cresterea unor actiuni importante precum Banca Transilvania sau Banca Romana pentru Dezvoltare.



"Actiunile bancilor sunt printre favoritele investitorilor straini sau investitorilor romani de calibru. Faptul ca atat BRD cat si Banca Transilvania au crescut arata ca interesul pentru Bursa reincepe sa fie ridicat. Ma astept, deci, la cresteri soare pentru principalele actiuni in perioada urmatoare", a opinat Rares Nilas, director general al BT Securities.



Saptamana trecuta, actiunile BRD au crescut peste 7% pe fondul unor ordine substantiale de cumparare venite, spun brokerii, din partea unui investitor strain. Vineri, actiunile BRD au fost din nou cele mai tranzactionate de la Bursa de Valori, dar pretul nu a mai crescut decat cu 0,57% pana la 17.600 de lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD de vineri a fost de aproape 5 miliarde de lei.



Actiunile Banca Transilvania s-au dezmortit, de asemenea, saptamana trecuta, reusind sa depaseasca nivelul de 3.400 - 3.450 de lei in jurul caruia s-a aflat aproape toata vara. Vineri, actiunile Banca Transilvania au inchis sedinta la 3.550 de lei.



Daca bancile au crescut, investitorii s-au dovedit insensibili la demararea privatizarii Petrom, dupa amanari de cateva saptamani. Actiunile companiei au crescut aproape insesizabil din ziua publicarii anuntului (saptamana trecuta), de la 1.380 de lei la 1.400 de lei.



"Chiar daca sfarsitul verii nu inseamna neaparat dezmortirea pietei, ma astept totusi la cresteri usoare. Fluctuatii interesante vor avea loc, probabil, in perioada urmatoare pe actiuni precum Impact sau Oltchim", afirma Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.



Desi actiuni importante precum bancile sau Societatile de Investitii Financiare (SIF) au inceput sa se dezmorteasca, vedeta ultimilor doua saptamani a fost Policolor.



Actiunile producatorului de vopsele au crescut spectaculos in ultimile doua saptamani, de la 4.400 de lei la 6.300 de lei, vineri. In mai putin de o luna, investitorii care au mizat pe Policolor au avut un randament de 43%.



Informatii din piata spun ca ascensiunea titlurilor se datoreaza unor ordine de cumparare venite prin intermediul societatii de brokeraj Alpha Securities, care apartine grupului financiar elen Alpha.



Desi multi se asteptau ca ascensiunea sa se opreasca saptamana trecuta, ea a continuat si vineri, cand titlurile Policolor au crescut cu 6,78%.



In ultimile saptamani, in piata au fost schimbate actiuni reprezentand peste 3% din capitalul social al Policolor.



Vineri, actiunile SIF au avut o zi linistita, patru din cele cinci societati neinregistrand fluctuatii ale pretului de inchidere.





Piata Rasdaq



Un pachet de peste 2,1% din actiunile societatii de asigurare Ardaf a fost schimbat vineri la Bursa Electronica Rasdaq prin intermediul a 14 tranzactii.



In urma cu cateva saptamani Eurom Bank a anuntat ca si-a diminuat participatia la Ardaf de la 15% la 11% in urma vanzarilor de actiuni pe Rasdaq.



De atunci, tranzactiile cu actiuni Ardaf au continuat sa aiba o lichiditate ridicata, in ultimile saptamani fiind schimbate actiuni reprezentand peste 5% din capitalul social. Brokerii spun ca nivelul ridicat al valorii tranzactiilor se datoreaza tot vanzarii actiunilor detinute de Eurom Bank la Ardaf.



Tranzactiile de actiuni de vineri au avut loc la preturi de 1.010 si 1.050 de lei/actiune, cotatie medie fiind mai mica cu 3% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Eurom Bank a fost de aproximativ 3,77 miliarde lei.



O alta a actiune care a beneficiat de o lichiditate ridicata a fost Bega Electromotor. Vineri, prin intermediul a doua tranzactii au fost schimbate actiuni reprezentand aproape 3% din capitalul social al companiei. Preturile la care au avut loc cele doua tranzactii au fost de 990, respectiv 1.100 de lei.



Valoarea tranzactiilor a fost de 2,31 miliarde de lei.



Actiunile companiei de lactate Prodlacta continua sa creasca dupa ce societatea si-a majorat capitalul social si a crescut valoarea nominala a actiunii de la 1.000 de lei la 13.600 lei. In ultimile saptamani, pretul titlurilor Prodlacta a crescut cu peste 50%, de la 9.500 de lei/actiune la 15.500 lei/actiune.



Vineri, pretul Prodlacta a crescut cu 1,38% iar valoarea celor 10 tranzactii a fost de 459,98 miliarde lei.



La categoria intai, actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au scazut cu 1,93% pana la 39.661 de lei, pe fondul unei lichiditati foarte scazute. Numarul tranzactiilor cu actiuni Petromidia a fost de 14 iar valoarea lor, de 135,2 milioane lei. Cotatia medie a ajuns la 39.661 lei, dupa ce in urma cu o saptamana ajunsese la 44.000 de lei. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO