Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la bursă au început să marcheze din profituri

Investitorii de la bursă au început să marcheze din...

Autor: Stefan Musgociu

26.09.2013, 19:23 11

Bursa a crescut nesemnificativ, cu 0,1%, într-o piaţă în care acţiunile ban­care au închis pe minus după mai multe şedinţe cu creşteri consistente care le-au adus în apropierea maximelor anuale, rulajele fiind însă reduse.

Acţiunile Băncii Carpatica (BCC), care se apreciaseră cu 19% în ultima săp­tămână, au pierdut ieri 2,7% din va­loare. Titlurile BRD SocGen (BRD) au în­chis de asemenea cu o scădere de 0,7% după ce au câştigat anterior 5,7% în decurs de o săptămână.

Titlurile SIF Oltenia şi Banca Tran­sil­vania, care au urcat puternic în ul­tima săptămână, au mar­cat de asemenea co­recţii, însă rulajele au fost modeste, cel mai mare fiind cu acţiunile Băncii Transilvania, care a coborât cu 0,2% pe fondul unor tranzacţii de 1,1 mil. lei.

Pe de altă parte acţiunile FP au încheiat şedinţa în creştere cu 1,63%, la 0,7495 lei, după ce miercuri au urcat cu 2%, în urma anunţului adminis­tra­torului FP, com­pania Franklin Tem­ple­ton, privind in­ten­ţia de accelerare a pro­gramului de răs­cumpărare prin lan­sarea unei oferte de cumpărare care vizează un pachet re­pre­zentând 4,35% din titlurile Fondului.

În prima jumătate de oră a şedinţei de joi unele tranzacţii au fost realizate la 0,7635 lei/acţiune, preţul reprezentând un nou maxim istoric pentru titlurile FP. Investitorii au transferat, joi, acţiuni FP de 14,2 mil. lei, din care 1,3 mil. lei re­pre­zintă valoarea unui deal.

„Acţiunea FP a crescut vizibil în pri­ma parte a zilei în contextul buy-back-ului accelerat (ofertei de cum­pă­rare - n. red.) anunţat de Templeton. De ma­ximă importanţă pentru evoluţia viitoare a acţiunii vor fi detaliile dinspre ASF, care în perioada următoare vor pu­tea deter­mina o vola­tili­tate mai ridi­cată a pre­ţu­lui acestor titluri“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

În ultimele patru şe­din­ţe preţul ac­ţiu­nilor FP a cres­cut cu 4,46%, ceea ce la nivelul capita­li­zării bur­siere a com­pa­niei în­seam­nă un plus de 441 mil. lei (95,4 mil. euro).

La închiderea pieţei principale, indicel BET, al celor mai lichide zece ac­ţiu­ni, a fost în creştere cu 0,16%. Indi­cele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a încheiat ziua în stagnare.

Investitorii au tran­zac­ţio­nat în total ac­ţiuni de 31,1 mil. lei (7 mil. euro), cu 10% sub suma din şedinţa de miercuri, de 34,4 mil. lei (7,7 mil. euro).

În timpul şedinţei au fost înre­gis­trate în siste­mul Bursei rezul­tatele ofertei publice iniţiale prin care Nu­clear­electrica (SNN) a vândut 10% din acţiuni pentru 281,8 mil. lei (63 mil. euro). Înregistrarea rezultatelor ofertei a ridicat rulajul bursei la 313 mil. lei (70,1 mil. euro).

La finalul şedinţei, tranzacţii de peste 1 mil. lei au consemnat ac­ţiu­nile FP (14,2 mil. lei), SIF Banat-Crişana (5,2 mil. lei), Erste (3,3 mil. lei), SIF Transil­va­nia (1,6 mil. lei).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO