Burse - Fonduri mutuale

Italia, Spania şi Belgia interzic temporar tranzacţiile de tip short pentru ca pieţele financiare să îşi recâştige stabilitatea

Italia, Spania şi Belgia interzic temporar tranzacţiile...

Autor: Alex Ciutacu

17.03.2020, 10:21 208

Ţările europene încep să impună interdicţii pe tranzacţiile de tip short, într-o încercare de a calma investitorii în mijlocul furtunilor generate pe pieţele bursiere de şocurile crizei coronavirus, potrivit FT.

Tranzacţiile short sunt atunci când investitorii împrumută acţiuni pentru a le vinde mai departe, în speranţa că le vor cumpăra înapoi pe mai puţini bani pentru a le înapoia – păstrând diferenţa. Această practică accentuează volatilitatea din piaţă în perioade de stres ridicat.

Spania, Italia şi Belgia au instituit interdicţii valabile în toată Uniunea. Chiar şi autorităţile britanice au fost nevoie să se conformeze.

Într-o declaraţie făcută luni seară, autoritatea de reglementare pentru pieţele financiare din Spania a anunţat că interdicţia se aplică tuturor acţiunilor listate în Spania timp de o lună, cu posibilitate de prelungire dacă este nevoie.

Autoritatea spaniolă învinuieşte volatilitatea extremă din pieţele europene pentru această decizie, precum şi starea de urgenţă declarat de guvernul spaniol în weekend. Interdicţia se aplică şi instrumentelor derivate care implică crearea unei poziţii de tip short.

Consob, autoritatea de reglementare a pieţelor din Italia, a restricţionat tranzacţiile de tip short pentru cele mai mari 20 de companii italiene. Lista include în principal bănci şi companii de asigurări, precum Unicredit, Mediobanca, dar include şi Fiat Chyrsler sau Telecom Italia. Interdicţia însă duraeză o singură zi.

De asemenea, în Belgia interdicţia durează o singură zi şi se aplica doar pentru 17 companii.

Italia şi Spania sunt cele mai afectate ţări din Europa în prezent de pandemia de coronavirus, înregistrând cele mai multe cazuri în continent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO