Burse - Fonduri mutuale

Kazahii au trecut din nou pe pierdere la Petromidia

Kazahii au trecut din nou pe pierdere la Petromidia

Autor: Roxana Petrescu

11.11.2011, 00:07 560

Rompetrol Rafinare (RRC), prin­ci­pala companie a grupului petrolier Rom­petrol, controlat de compania ka­zahă de stat KazMunaiGaz, a înregistrat în primele nouă luni ale anului o pier­deri de 322,1 milioane de lei (76,6 mi­lioane de euro), după ce în primul se­mestru compania reuşise să treacă pe pro­fit înregistrând un câştig de 179,6 mi­lioane de lei (42,7 milioa­ne de euro).

Rezultatele sunt con­­form standardelor ro­mâneşti de contabi­litate, aşa cum sunt pu­bli­cate pe bursă.

În trimestrul al trei­lea compania a pierdut astfel peste 500 mil. lei (117 mil. euro), însă ma­joritatea pierderilor au provenit din reevaluarea da­toriilor în valută la un curs mai nefavorabil. Rompetrol Rafinare are datorii de peste 1 mld. dolari faţă de acţionarul majoritar, iar dolarul s-a întărit puternic faţă de leu în ultimele luni.

Comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, pierderile s-au redus totuşi cu 25%. Cea mai mare parte a pierderilor vin din activitatea financiară, aici Rompetrol Rafinare înregistrând un minus de 322,1 milioane de lei. Pe par­tea de exploatare, pierderile compa­niei au ajuns la 108,4 milioane de lei.

Datoriile totale ale Rompetrol Rafi­nare se ridicau la 6,14 mld. lei (1,4 mld. euro) la finalul lunii septembrie.

O parte dintre aceste datorii au dispărut însă odată ce a fost înregistrată ma­­jorarea de capital, prin care obli­gaţiunile deţinute de statul român, în va­loare de 516 mil. euro, au fost convertite în acţiuni. Asta s-a în­tâmplat în luna oc­tombrie, astfel că la finalul anului s-ar putea observa o îmbu­nătăţire în situaţia financiară a companiei.

Afacerile com­pa­niei au ajuns la 8,1 mi­liar­de de lei (1,9 mi­liar­de de euro) în pri­mele no­uă luni ale anului, cu 42% mai mari com­pa­rativ cu anul trecut. Creş­terea afacerilor a fost susţinută şi de scumpirea carburanţilor, dar şi de creşterea can­ti­tă­ţilor vândute atât pe piaţa internă, cât şi la export.

Grupul Rompetrol controlează în prezent circa 55% din acţiunile Rom­petrol Rafinare, în timp ce Ministerul Finanţelor are 44,5%. Com­pania are în prezent o capitalizare de 500 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO