Burse - Fonduri mutuale

Mircea Vescan a făcut un profit mai mic la Armax Gaz

Mircea Vescan. foto: Victor Ciupuliga

Autor: Adrian Cojocar

19.11.2012, 00:05 497

Producătorul de echipamente pentru industria de petrol şi gaze Armax-Gaz Mediaş (ARAX), controlat de omul de afaceri Mircea Vescan, a raportat în primele nouă luni un profit brut de 544.000 de lei (122.000 de euro), de peste cinci ori mai scăzut faţă de acelaşi interval din 2011, când câştigul se cifra la 2,8 mil. lei. Evoluţia a venit pe fondul unui declin al afacerilor după primele nouă luni ale anului de 8,4%, la 53,5 mil. lei (circa 12 mil. euro).

Profitul Armax Gaz s-a erodat ca urmare a creşterii puternice a cheltuielilor cu materiile prime, care au urcat de trei ori în primele nouă luni din 2012, ajungând la 28,7 mil. lei (6,5 mil. euro). În aceste condiţii, compania şi-a diminuat profitul din activitatea de bază la mai puţin de 400.000 de lei, de la 1,77 mil. lei în primele nouă luni ale anului trecut.

Pe partea financiară câştigul s-a diminuat semnificativ, în principal ca urmare a scăderii veniturilor din dobânzi şi a creşterii chel­tuielilor cu dobânzile la împrumuturile con­tractate.

La finalul lunii iunie Armax Gaz mai dispunea de lichidităţi de 14,1 mil. lei (3,2 mil. euro), în scădere semnificativă faţă de anii precedenţi, scădere pusă pe seama in­vestiţiilor desfăşurate de companie în această perioadă.

Transgaz Mediaş (TGN) şi Romgaz Mediaş, care sunt printre principalii clienţi ai Armax Gaz, au frânat puternic investiţiile în ultimii doi ani din cauză că au trebuit să distribuie 90% din profit ca dividende, fapt ce a afectat şi rezultatele producătorului de echipamente pentru industria de petrol şi gaze. Compania a încercat în ultimii ani să se reorienteze spre pieţele externe, însă cota la export este în continuare una destul de redusă.

Totodată, firma şi-a diversificat acti­vitatea printr-un joint-venture cu com­pania britanică ZETA Petroleum în vederea exploatării zăcământului de ţiţei Jimbolia pentru care Armax a alocat până la 8 mil. euro, sumă ce reprezintă transferul de licenţă a perimetrului de exploatare şi costurile de operare şi punere în funcţiune a echipa­mentelor petroliere.

Mircea Vescan deţine pe cont propriu 42,6% din acţiunile Armax Gaz. Ultima tran­zacţie cu aceste titluri s-a derulat la un preţ de 0,065 lei/acţiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 8,8 mil. euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO