Burse - Fonduri mutuale

O mie de „băieţi deştepţi“ au încasat 1,5 miliarde de euro din retrocedări

O mie de „băieţi deştepţi“ au încasat 1,5...

Autor: Roxana Pricop

15.04.2013, 00:08 2269

O mie de cesionari de drep­turi litigioase au în­casat despăgubiri de 7 mld. lei (1,5 mld. euro) în ultimii ani, în timp ce zecile de mii de proprietari de drept aşteaptă şi acum compensaţie.

Cu ce va fi mai bună nouă lege a guvernului Pon­ta care propune despăgubiri cu puncte la un fond naţional imo­biliar?

Un raport detaliat prezentat vineri, 12 aprilie, de premierul Victor Ponta scoate la lumină cât de viciat a fost procesul de despăgubire în ultimii ani şi cum a fost posibil ca persoane care au cumpărat drepturi litigioase să primească rapid rezolvarea şi să încaseze, de exemplu, 20 de milioane de euro pentru un teren de 50 de hectare, de 300 de ori mai mult decât valoarea reală.

Guvernul Ponta pregăteşte o nouă lege de retrocedări pentru cele peste 200.000 de cereri rămase nesoluţionate prin care propune compensaţii cu puncte. Ziarul Financiar a scris că despăgubirea prin puncte ar putea crea o nouă generaţie de samsari imobiliari, la fel cum Legea 247/2005 dată de guvernul Tăriceanu a dus la crearea unei categorii de speculatori cu drepturile litigioase care au primit rapid retrocedări.

Din 2005 până în prezent, Auto­ritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) a fost responsabilă de retrocedări. Cu influenţe politice şi „cu intrare“ la funcţionarii ANRP, peste o mie de persoane care au cum­părat drepturi litigioase au încasat 7 mil. lei de la ANRP. Aceştia au cum­părat dosarele de la foştii proprietari la pre­ţuri de nimic şi apoi au mituit funcţionari din ANRP pentru a primi o rezolvare rapidă şi o supraevaluare a dosarului. Însuşi vicepreşedintele ANRP Remus Baciu a primit o condamnare de trei ani cu închisoare pentru că a luat mită 200.000 de euro.

Potrivit raportului prezentat de premier, o persoană cu iniţialele numelui CCM a primit decizie de despăgubire în mai 2011 pentru suma de 2,7 milioane de euro, în condiţiile în care a cumpărat dosarul cu 150.000 euro în aprilie 2011. O altă persoană cu iniţialele MMA a cumpărat în octombrie 2009 cu 10.000 de euro 25% dintr-un dosar de despăgubire pentru care primeşte în ianuarie 2010 peste 1,5 mil. euro.

Ziarul Financiar a scris încă din 2010 despre cum se tranzacţionau dosarele litigioase la ANRP.

În mai 2011, Ziarul Financiar a scris despre cum o hotărâre emisă de gu­vernul Emil Boc a permis preşedintei ANRP Crinuţa Dumi­trean să decidă cine va primi cu prioritate cele 36% din acţiunile Fondului Pro­prietatea pe care le mai deţinea Mi­nisterul Finanţelor dacă erau invocate „cazuri medicale, cazuri sociale etc“. Astfel, printr-un etcetera hotărârea de guvern i-a permis şefei ANRP, numită de PD-L, să decidă cine primeşte cu prioritate acţiuni evaluate la 640 de milioane de euro. Crinuţa Dumitrean a fost susţinută în funcţie de PD-L.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO