Burse - Fonduri mutuale

Panică în piaţa de capital din China: Acţiunile suferă cel mai mare declin de la criza financiară din 2008. Investitorii, cu ochii pe cazurile de Covid, relaţia Beijing-Moscova şi noile serii de reglementări

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

14.03.2022, 18:11 19490

Acţiunile chineze listate în Hong Kong au încheiat cea mai slabă şedinţă de la criza financiară globală încoace, într-un moment în care temerile legate de relaţia Beijing-Moscova şi riscurile de reglementare declanşează un nou val de vânzări, relatează Bloomberg.

Indicele Hang Seng China Enterprises a scăzut luni cu 7,2%, cel mai accentuat declin din noiembrie 2008. Între timp, Hang Seng Tech s-a depreciat 11%, cea mai mare scădere de la crearea indicelui în iulie 2020. De la maximul atins anul trecut, capitalizarea cumulată a companiilor incluse în indice înregistrează o pierdere de 2.100 de miliarde de dolari.

Seria de vânzări vine în urma unui raport al autorităţilor americane, conform căruia Rusia a cerut ajutorul militar al Chinei în contextul războiului din Ucraina. Chiar dacă Beijingul a negat informaţiile, investitorii se tem că legăturile Chinei cu Vladimir Putin ar declanşa un set de represalii îndreptate împotriva companiilor chineze.

De exemplu, în acest sens, expunerea pe Rusia a BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, s-a prăbuşit cu peste 16 miliarde de dolari de la începutul războiului.

Mai mult, sentimentul general al pieţei a fost rănit de carantinarea oraşului Shenzhen, un principal hub al industriei tech, şi provinciei nordice Jilin, într-un efort de combatere a noilor cazuri de Covid-19.

Ştirea vine în completarea unor temeri crescânde de reglementare. Conform surselor citate de presa internaţională, gigantul Tencent Holdings se confruntă cu o amendă record pentru încălcarea regulilor privind spălarea banilor, acţiunile depreciindu-se astăzi cu aproape 10%.

Totodată, mai există riscul delistării companiilor chineze din Statele Unite, în vreme ce Securities and Exchange Commission (SEC – „ASF-ul american”) a identificat mai multe nume care ar putea părăsi pieţele de acţiuni din SUA dacă auditorii respectivelor societăţi nu se conformează cererilor autorităţilor americane.

Indicele MSCI China şi-a pierdut peste jumătate din valoare de la maximul din februarie 2021. Nasdaq Golden Dragon Index, indice care monitorizează activitatea a circa 100 companii chineze listate în SUA, este pe minus cu aproape 70% în ultimele 12 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO