Burse - Fonduri mutuale

Petrom a urcat averea FP cu 7% în primul trimestru. La SIF-uri, băncile rămân motorul

Petrom a urcat averea FP cu 7% în primul trimestru. La SIF-uri, băncile rămân motorul

Autor: Roxana Pricop

17.04.2011, 23:56 146

La SIF-uri, creşterea acti­velor nete a fost mai mică, în mediede 4,6%, în prin­ci­pal din cauza diferenţelor de evaluare.

Fondul Proprietatea este admi­nis­trat de Franklin Templetonşi deţine peste 80 de companii în portofoliu, însă di­ferenţa larandament o fac doar cele care sunt listate. În primul tri­mes­tru,compania petrolieră Petrom, la care Fondul este acţionar cu 20,1%din ca­pi­tal, a înregistrat o creştere de 27,76% pe Bur­să, pesteavansul de 11,1% compa­niei de utilităţi Trans­elec­trica (TEL) şipeste scăderea de 4,4% ra­portată de Transgaz (TGN), com­pa­niilistate la care Fondul este acţio­nar cu circa 15%. Alături depetrol şi uti­lităţi, Fondul mai deţine în portofoliu şi acţiunibancare, până la 2,78% din activele nete.

Participaţia deţinută la Petrom este cea mai valoroasă dinportofoliul fon­du­lui. La finele primului trimestru, pa­che­tul deacţiuni Petrom deţinut de FP va­lora 4,875 mld. lei, sau 30% dinvaloa­rea activelor nete. Pen­tru compa­ni­ile lis­tate dinpor­tofo­liu, fon­dul îşi eva­luea­ză participaţiile în func­ţie depreţul ac­ţiunii la data pentru care se realizează cal­cululac­tivului net (în acest caz 31 martie).

Pentru cele cinci societăţi de in­vestiţii financiare (SIF-uri),primul tri­mestru a însemnat o creştere în medie de 4,6% aactivelor. SIF Mol­dova (SIF2) a raportat cel mai mare avans alactivelor nete, respectiv de 8,65% până la 1,24 miliarde de lei, laextrema opusă situându-se SIF Transilvania (SIF3), care aînregistrat o depreciere de 0,5% a activelor nete, până la 1,498miliarde de lei.

În cazul SIF-urilor, motorul de creştere au fost acţiunile BRDşi cele ale Băncii Transilvania care au înregistrat creşteri de 20%în primele trei luni ale anului. Ponderea deţinută de SIF-uri peaceste două acţiuni este apropiat de nivelul expunerii FonduluiProprietatea pe acţiunile Petrom. Deşi acţiunile BRD şi TLV auînregistrat aprecieri im­portante, activele celor cinci SIF-uri aufost mai puţin influ­enţa­te, pentru că evaluarea parti­cipaţiilordin portofoliul SIF-urilor se face în funcţie de media preţuriloracţiunilor din ultimele trei luni de tranzacţionare, şi nu laultimul preţ din piaţă aşa cum este cazul FonduluiProprietatea.

În ceea ce priveşte profitul, SIF Transilvania a fost cea maiprofitabilă dintre cele cinci societăţi de investiţii, cu un câştigde 23,7 milioane de lei în primul trimestru. SIF Moldova urmează întopul profitabilităţii, cu un câştig de 10,4 milioane de lei. SIFBanat-Crişana şi SIF Oltenia au câştigat mai puţin de un milion delei, în timp ce SIF Muntenia a încheiat primul trimestru cu opierdere de 4 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a câştigat 14 milioane de lei în primultrimestru.

Deşi fondul a avut o creştere de activ mai mare decât SIF-urileîn primul trimestru, acţiunile FP au scăzut faţă de prima zi detranzacţionare la Bursă şi erau evaluate de investitorii de peBursă la un discount de 50% faţă de activul net în şedinţa devineri, 15 aprilie, nivel similiar sau chiar mai mare decât celraportat de unele dintre SIF-uri. Acţiunea SIF Moldova era evaluatăla un discount de 39% faţă de activul net, după o creştere de 23%de la începutul anului, în timp ce acţiunile SIF Muntenia (SIF4) aucâştigat 30%, iar cele ale SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat cu26%, şi datorită propu­ne­rilor de majorare a dividendelor pri­mitedin partea unor acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO