Burse - Fonduri mutuale

Petrom, Transgaz sau SIF-uri? La ce randamente ale dividendelor puteţi spera dacă pariaţi acum pe acţiunile lor

Petrom, Transgaz sau SIF-uri? La ce randamente ale dividendelor puteţi spera dacă pariaţi acum pe acţiunile lor

Autor: Andrei Chirileasa

08.08.2012, 15:16 2908

Sezonul raportărilor financiare va avea un impact redus asupra pre­ţu­rilor acţiunilor, iar cifrele din tri­mes­trul al doilea vor confirma în mare trendul semnalat de rezultatele din primul trimestru, în timp ce rezultatele finan­ciare pe 2012 ar trebui să fie în general în linie cu cele raportate pe 2011, sunt de părere ana­liştii grupului BCR-Erste.

Ei au publicat estimări privind rezultatele pe care le vor raporta la jumătatea anului cele mai importante companii de pe bursă şi au rea­lizat şi prognoze pentru finalul anului, inclusiv pri­vind dividendele pe care companiile listate le-ar putea distribui anul viitor.

"Cele mai lichide acţiuni par ieftine, iar ran­da­mentele (estimate - n.red.) ale dividendelor pentru 2012 de cel puţin 8% vor oferi suport pentru evoluţia preţurilor în a doua parte a anului", spun analiştii BCR.

Ei consideră că acţiunile Fondului Pro­prie­ta­tea (FP), faţă de care sentimentul in­ves­titorilor s-a deteriorat după intrarea în insol­venţă a Hidroelectrica, ar putea fi propulsate în ultima parte a anului şi în 2013 de relansarea pro­iectului listării Romgaz şi de paşii concreţi făcuţi în restructurarea Hidroelectrica. În cazul SIF-urilor analiştii văd randamente ale divi­den­delor cuprinse între 10% şi 20% anul viitor, pre­ţurile actuale fiind atractive pentru un orizont investiţional de 6-9 luni. Totuşi, ei atrag atenţia că acţiunile SIF-urilor ar putea fi ţinute pe loc de slăbiciunile în ceea ce priveşte profilul cor­poratist şi de scăderea profitabilităţii băn­cilor locale, din cauza costurilor ridicate de risc.

Dintre bănci, analiştii Erste preferă Banca Transilvania (TLV), care este mai bine pozi­ţio­nată decât BRD, lucru demonstrat şi de rezul­tatele pe trimestrul al doilea publicate de cele două bănci. Astfel, spre deosebire de BRD care a avut pierderi în T2, profitul Băncii Transil­va­nia a continuat să crească.

"Ne plac în continuare Petrom şi com­paniile de utilităţi Transelectrica şi Transgaz, care sunt tranzacţionate la discounturi sub­stan­ţiale comparativ cu companiile similare din re­giune, care sunt mult mai îndatorate. Aceşti fac­tori ar trebui să creeze oportunităţi de îm­bună­tăţire a evaluărilor pe termen lung pentru aceste acţiuni", mai spun analiştii Erste, care mai mizează pe termen lung şi pe acţiunile pro­du­că­torului de medicamente Biofarm (BIO) şi pe titlurile producătorului de lactate Albalact (ALBZ).

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO