Burse - Fonduri mutuale

Piata s-a mai linistit, iar investitorii asteapta rezultatele financiare

30.01.2006, 19:22 17

Actiunile SIF au incheiat saptamana trecuta cu cresteri usoare, iar brokerii spun ca in perioada imediat urmatoare, aceste actiuni vor continua sa se mentina pe un trend usor ascendent.

Brokerii care lucreaza preponderent cu investitori straini spun ca aceasta perioada este una de acumulare pentru acest tip de investitori.

"SIF-urile sunt intr-o perioada de acumulare pentru investitorii straini, indiferent de diversele povesti negative care incearca sa fie fie spuse in piata la modul de cataclism. Dupa parerea brokerilor mari din piata, care au clienti straini si care cumpara SIF-uri, aceste divagatii nu fac decat sa scada piata, lucru care pe clientii nostri nu poate decat sa-i avantajeze. Tot ce se intampla negativ legat de SIF-uri nu sunt decat focuri de paie", a precizat Daniel Pocorea, director de tranzactionare la BRD Securities.

Anterior publicarii contractului de privatizare a BCR, in piata au fost vehiculate o serie de speculatii potrivit carora in cadrul acestui contract ar fi putut fi incluse clauze defavorabile SIF-urilor si totodata legate de faptul ca in cazul unei eventuale majorari a capitalui BCR, SIF-urile nu ar avea dreptul sa subscrie pentru a-si pastra participatia in cadrul bancii.

Titlurile SIF au castigat vineri in medie 0,3%, in conditiile in care lichiditatea actiunilor a fost mai redusa ca in sedinta de joi. Actiunile SIF Moldova au fost suspendate de la tranzactionare pentru convocarea AGOA, pentru aprobarea intre altele a rezultatelor financiare pe 2005 si a dividendelor ce se vor distribui din profitul pe anul trecut. Aceste titluri urmeaza sa revina la tranzactionare azi.

"Lichiditatea mai redusa de vineri s-a datorat faptului ca SIF-urile au crescut totusi prea repede si cumparatorii s-au gandit sa mai lase piata sa respire. Cred ca pe termen scurt vom asista la noi cresteri pe SIF-uri, dar usoare, nu cred ca o sa mai vedem valuri de crestere pe aceste actiuni, cum s-a intamplat in prima parte a acestui inceput de an. Raportat la rezultatele financiare, SIF-urile sunt destul de scumpe, dar marele lor avantaj este ca activele lor valoreaza mai mult comparativ cu preturile la care sunt tranzactionate in prezent pe Bursa. Iar SIF-urile sunt in definitiv fonduri de investitii - si asa sunt percepute de investitorii straini, iar la fonduri indicatorul principal este activul, nu profitul", spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.



Actiunile SIF Oltenia au consemnat si vineri o crestere a pretului, mai usoara totusi fata de avansul de aproape 4% luat joi, dupa ce publicarea contractului de privatizare a BCR a aratat existenta unei clauze privind listarea bancii in termen de trei ani. Vineri, cursul SIF Oltenia a urcat cu 0,7%, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 2,93 lei/actiune, in timp ce pe parcursul sedintei, actiunile au fost tranzactionate la un pret maxim de 2,95 lei/actiune. Cu actiunile acestei SIF s-a derulat si o tranzactie speciala, la pretul de 2,9 lei/actiune, valoarea operatiunii fiind de 0,72 milioane de lei (0,19 milioane de euro). De la inceputul anului, cursul SIF Oltenia a castigat 14%.



Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au scazut cu 1,7%, lichiditatea actiunilor fiind totusi destul de redusa. "Evolutia actiunilor ramane in continuare dependenta de situatia lui Patriciu, in conditiile in care la un moment dat se poate intampla ca problemele acestuia sa se rasfranga profund negativ asupra activitatii companiei. Daca Patriciu este condamnat - iar aceasta, bineinteles, este doar o ipoteza, unii dintre bancheri care ar putea considera ca riscul e prea mare ar fi inclinati sa nu mai acorde credite companiei si tinand cont ca societatea are datorii foarte mari, stoparea accesului la credite ar insemna un efect extrem de negativ asupra activitatii acesteia", considera Valerian Ionescu.



Titlurile Biofarm au castigat 2,6%, pe fondul unei lichiditati mai ridicate decat de obicei. Cu actiunile producatorului de medicamente s-au realizat tranzactii de 1,1 milioane de lei (0,3 mil. lei). Brokerii spun ca pe piata nu au aparut informatii noi legate de activitatea companiei care sa se poata spune ca au determinat cresterea de vineri, in afara de speculatiile existente inca de anul trecut, potrivit carora investitorii se asteapta mai degraba ca societatea sa dea actiuni gratuite decat dividende din profitul pe 2005, si de asteptarile investitorilor legate de raportarea de catre companie in continuare a unor rezultate bune. De la inceputul anului, actiunile Biofarm au castigat peste 16%.



Actiunile Albalact au sarit cu peste 7%, dupa ce compania a prezentat rezultatele financiare pe anul trecut, care au aratat cresteri importante atat la nivelul profitului net, cat si in ceea ce priveste cifra de afaceri. Totodata, conducerea companiei si-a exprimat intentia de a analiza listarea societatii pe Bursa, in prezent Albalact fiind listata pe RASDAQ. Societatea a raportat pentru anul trecut cresteri de 25% la nivelul profitului net si de 50% la nivelul afacerilor, asteptandu-se la cel putin ritmuri similare de crestere si pentru acest an o data cu lansarea unei noi game de produse. Albalact va realiza si o majorare de capital cu peste 4 mil. lei, prin emisiunea de actiuni noi la pretul de 0,1 lei/actiune.



Titlurile Ardaf au consemnat un nou salt puternic, pretul acestora mai castigand 4,6%, dupa ce joi luase un avans de peste 9%. Cresterile de pret au venit dupa ce compania a dat primele indicii asupra rezultatelor pe 2005. Anul trecut, societatea a avut afaceri de peste 64,5 mil. euro, in crestere cu 45% in euro fata de 2004. Pentru acest an, Ardaf se asteapta la un volum al primelor brute subscrise de peste 90 mil. euro, in crestere cu 40% fata de anul trecut. Societatea nu a prezentat si situatia la nivelul rezultatului financiar pe 2005, dar a precizat ca acesta va fi cu siguranta profit. Totodata, oficialii Ardaf au mai spus ca actionarii societatii intentioneaza in acest an sa majoreze capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels