Burse - Fonduri mutuale

Posibila majorare a pragului la SIF-uri ar putea relansa Bursa

Posibila majorare a pragului la SIF-uri ar putea relansa Bursa

Click pentru imaginea intreaga

25.02.2008, 19:06 15

Propunerea de majorare a pragului maxim de detinere de la 1% la 2% pe care SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au facut-o actionarilor ar putea conduce la o revenire a titlurilor SIF si a Bursei in general in perioada urmatoare, primele semne de revenire a pietei fiind vizibile de la sfarsitul saptamanii trecute.
Reactia pietei la cele doua anunturi nu a fost insa puternica, cum era in urma cu trei ani, cand se vorbea de majorarea pragului de detinere de la 0,1% la 1%. Atunci pragul maxim de detinere a fost majorat prin lege, desi conducerile SIF-urilor s-au opus acestei masuri.
Brokerii sustin ca demersul SIF-urilor de majorare a pragului de detinere este de imagine si ca nu va avea efecte asupra actionarilor, atata timp cat limita de detinere este fixata prin lege la 1%.
"Propunerea celor doua SIF-uri privind majorarea pragului n-are niciun efect direct, ci doar de imagine. Probabil ca sefii SIF vor sa-si arate disponibilitatea pentru o asemenea masura, in conditiile in care au fost impotriva majorarii pragului la inceput", a declarat Adrian Manaila, seful Eldainvest din Galati.
Totusi, unii brokeri se asteapta ca anuntul celor doua SIF-uri sa fie perceput in mod pozitiv de piata, avand in vedere ca cele doua SIF-uri mai intentioneaza sa-si majoreze capitalul social prin distribuire de actiuni gratuite din profitul anului trecut si sa-si modifice statutul prin eliminarea restrictiilor de cvorum in vederea facilitarii luarii deciziilor in AGEA pe viitor.
"Eu cred ca aceasta stire va avea un efect pozitiv asupra pietei si ma astept ca preturile sa intre pe un trend ascendent in urmatoarele luni", spune Marius Trif, presedintele Carpatica Invest. Titlurile SIF au fost printre cele mai lovite de corectiile din ultimele luni, pierzand in medie circa 40% de la sfarsitul lunii iulie pana in prezent. Andrei Chirileasa
Majorarea capitalului social si, mai ales, schimbarea statutului in vederea reducerii cvorumului necesar pentru derularea adunarii generale extraordinare a actionarilor (AGEA) sunt masuri care ar putea avea un impact mai mare asupra SIF-urilor decat majorarea formala a pragului de detinere de la 1% la 2%, sustin brokerii.
"Decizia de diminuare a cvorumului mi se pare cea mai importanta, deoarece va permite luarea pe viitor a altor decizii importante pentru SIF-uri. Majorarea pragului cred ca va avea mai mult un efect de imagine, nefiind posibila in conditiile legislatiei actuale", a declarat Marius Trif, presedintele Carpatica Invest.
SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au propus actionarilor reducerea cvorumului necesar desfaurarii AGEA. Statutul celor doua SIF-uri prevede ca AGEA nu se poate desfasura decat in prezenta a cel putin 50% din actionari la a doua convocare, ceea ce a facut pana acum imposibila derularea unor astfel de adunari din cauza actionariatului foarte fragmentat.
Conducerile celor doua SIF-uri mizeaza insa pe fondurile straine de investitii care vor putea participa la luarea deciziilor prin intermediul votului electronic.
"Propunerile de reducere a cvorumului si majorare a capitalului social vor avea impact pozitiv asupra investitorilor, dupa cum s-a vazut la SIF Transilvania anul trecut. Inclin sa cred ca, avansand aceste propuneri din nou, presedintii celor doua SIF se bazeaza pe ceva si exista sanse reale ca ele sa se concretizeze", a declarat Adrian Manaila, seful Eldainvest Galati.
SIF Banat-Crisana a mai avut o astfel de initiativa in urma cu doi ani. SIF Transilvania a fost prima care a reusit o majorare de capital prin distribuire de actiuni gratuite la mijlocul anului trecut, majorare care a fost contestata in justitie de Cocor SA. Din aceasta cauza, SIF Transilvania a renuntat sa mai realizeze o majorare de capital in acest an, urmand sa distribuie dividende.
In cazul in care actionarii SIF1 si Sif2 aproba majorarea capitalului social din profitul pe 2007, acestia vor primi o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta. In caz contrar, cele doua SIF-uri vor distribui dividende. La SIF1, dividendul propus este de 0,07 lei/actiune, iar SIF2 a propus un dividend de 0,05 lei/actiune.
SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) nu au convocat inca adunari generale ale actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO