Burse - Fonduri mutuale

Presiunea ascendenta s-a mai temperat la bursa

24.07.2000, 00:00 12



Presiunea ascendenta imprimata de actiunile Policolor si Alro s-a mai temperat in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecite, interesul investitorilor pentru actiunile listate la cele doua categorii ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fiind extrem de redus, singurele actiuni pentru care a fost consemnata o sedinta de tranzactionare mai buna fiind SIF Transilvania, SIF Banat-Crisana si International Sinaia.

La BVB au fost raportate, la sfarsitul sedintei, transferuri totale destul de reduse, in valoare de doua miliarde de lei, din care aproape un miliard au fost realizate la categoria Societatilor de Investiti Financiare (SIF). Singurul titlu care a depasit o valoare a tranzactiilor de 200 milioane de lei a fost SIF Transilvania, care a realizat practic peste un sfert din valoarea totala.

Ambii indici bursieri au scazut ca urmare a deprecierii societatilor ce au o pondere semnificativa. Indicele BET s-a stabilit la 565,18 puncte, in scadere cu trei procente, iar BET-C a scazut cu 1,41%, pana la 506,39 puncte.

Pentru titlurile Terapia Cluj-Napoca a fost raportata operatiuni de vanzare - cumparare in valoare de de 197 milioane de lei, majoritatea incheiate la un pret stabil, de 1.200 lei/actiune, Terapia fiind cea mai lichida societate de la categoria intai. Pretul de inchidere la acest titlu a fost de 1.190 lei/actiune, in scadere usoara (-0,8%).

Dupa atingerea nivelului record de 185.000 lei in sedinta de joi, Alro Slatina a inchis la 179.000 lei/actiune, cu toate ca titlurile au fost tranzactionate aproape pe toata durata sedintei la un pret de 181.000 lei, nivel aflat totusi in scadere cu 4.000 lei fata de pretul de la inchiderea sedintei de joi.
Totalul transferurilor incheiate u actiuni Alro a fost de 173 milioane de lei.

Titlurile SIF au avut evolutii slabe, cu volume ale tranzactiilor ce nu depaseau 200 milioane de lei, pe un trend descendent. Singura exceptie era SIF Transilvania, cu un volum de peste 900.000 actiuni tranzactionate in valoare de aproape jumatate de miliard de lei, la un pret de 550 lei/actiune, in scadere cu 1,8% fata de sedinta precedenta.

International Sinaia a inchis saptamana la 11.000 lei/actiune, in scadere cu 8,3% fata de ieri, ca urmare a trendului descendent pe care s-a situat in sedintele anterioare. Cu toate ca pretul acestui titlu a scazut valoarea tranzactiilor a atins aproape 200 milioane de lei.

Piata Rasdaq a inchis sedinta de vineri cu o valoare totala record pentru aceasta saptamana, de peste noua miliarde de lei, in crestere de aproape trei ori fata de sedinta de joi.

Indicele Rasdaq-C s-a stabilit la 689,45 puncte, in scadere cu 0,78% fata de ziua precedenta.
La inchidere nu a fost raportata nici o tranzactie speciala, dar Cimentul Turda realizase o treime din valoarea totala a tranzactiilor. Cimentul a fost cel mai tranzactionat titlu din piata, cu un volum de peste 100.000 actiuni, adica o valoare totala a tranzactiilor de 3,5 miliarde de lei. Pretul de tranzactionare a acestor titluri a fost de 35.424 lei, in crestere cu 18% fata de sedinta precedenta. Societatea a avut o evolutie slaba in aceasta saptamana, cu exceptia sedintei de luni cand a realizat tranzactii de 3,3 miliarde de lei si in sedinta de vineri, cand a realizat tranzactii de 3,5 miliarde de lei.

Restul societatilor ce s-au situat in top 10 nu au avut valori ale tranzactiilor mai mari de un miliard de lei. Geromed Medias, producator de sticla plata, a incheiat saptamana cu un pachet de doar 410.000 actiuni, dupa o evolutie foarte buna in care s-a aflat mereu in topul celor mai cautate titluri, cu un pachet relativ stabil, de peste un milion actiuni tranzactionate. Actiunile societatii au fost cotate pe parcursul saptamanii la un pret stabil de 780 lei.

Cea mai spectaculos salt al pretului a consemnat Metal Rosiori de Vede, producator de articole metalice, cu o crestere de 3.200%, atingand valoarea de 33.000 lei/actiune. Titlul a reusit sa intre in top 10 cu o valoare a tranzactiilor de aprope 300 milioane de lei, in a doua sedinta in care a fost tranzactionat de la intrarea sa pe piata in 1996.

O crestere importanta a lichiditatii inregistra Independenta Sibiu, producator de utilaje metalurgice, pentru care se tranzactionase un pachet de 45.640 actiuni, aproape dublu fata de sedinta precedenta. Pretul la inchidere a fost de 9.815 lei/actiune, in usoara crestere fata de inchiderea sedintei de joi.

Intex Brasov, societate din domeniul comertului, a intrat in topul celor mai tranzactionate titluri in aceasta saptamana datorita unei lichiditati foarte bune si unui pret in jur de 2.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO