Burse - Fonduri mutuale

Pretul cuprului si aluminiului a dublat profitul Iproeb

25.08.2006, 18:42 78

Producatorul de cabluri electrice Iproeb Bistrita a obtinut in primul semestru un profit net de 1,77 milioane de euro (6,26 milioane de lei), de aproape doua ori mai mare comparativ cu profitul net inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30%, la 16,2 milioane de euro (57,4 milioane de lei). In primele sase luni ale lui 2005, Iproeb a realizat o cifra de afaceri de 12,5 milioane de euro (45,8 milioane de lei) si un profit net de 0,9 milioane de euro (3,29 milioane de lei). Cresterea profitului s-a datorat, in primul rand, politicii de aprovizionare adoptate de companie, care si-a asigurat stocurile de cupru si aluminiu necesare productiei la inceputul anului, la preturi mai reduse, si a profitat de cresterea preturilor de desfacere pentru produsele finite. Cotatiile cuprului si aluminiului au inregistrat cresteri spectaculoase de la inceputul anului, atingand niveluri record in luna mai.
"Politica de aprovizionare a societatii a avut in vedere fluctuatiile considerabile ale cotatiilor metalelor la bursele internationale, obtinand contracte de cumparare cu cantitati mari la preturi negociate sub nivelul cotatiei medii. Deoarece firma s-a aprovizionat cu materii prime pe stoc in prima perioada a anului pe fondul unor preturi mai scazute fata de momentul actual, alinierea la preturile de vanzare a produselor finite impusa de piata a dus la inregistrarea unor profituri suplimentare", se arata in raportul semestrial al companiei.
Iproeb produce cabluri electrice izolate si neizolate. Principalii actionari ai companiei sunt Electromontaj Bucuresti, cu 28,75% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, cu peste 5% din actiuni. Pe RASDAQ, actiunile Iproeb au crescut ieri cu 10,2% dupa publicarea rezultatelor financiare, inchizand sedinta la 1,08 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 11 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels