Burse - Fonduri mutuale

Proprietarii Cuprom au vandut Cord Buzau unui fond austriac

Proprietarii Cuprom au vandut Cord Buzau unui fond austriac

Horia Simu

07.09.2009, 18:57 542

Oamenii de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea, proprietariiproducatorului de cupru Cuprom Romania, au vandut firma Cord Buzau(CORZ) catre fondul austriac Donau Finanz, producatorul de cordintrand in prima jumatate a anului si pe segmentul produselor dincupru.

Pana anul acesta, Cuprom era singurul producator de cupruelectrolitic, sarma turnata si laminata din Romania, in timp ceCord producea sarma si cabluri din otel.

Horia Simu spune ca tranzactia inca nu a fost inregistrata laRegistrul Comertului si nu a dorit sa ofere alte detalii, iarreprezentantii Donau Finanz nu au putut fi contactati.

Horia Pitulea, care controleaza in prezent 100% din actiunileNordexo Manufacturing, a declarat la randul sau ca tranzactia estein curs de finalizare, fara a preciza valoarea acesteia.

Conform informatiilor disponibile pe Bursa, Cord Buzau estecontrolata in proportie de 90,75% de firma Nordexo Manufacturing,la care anterior erau actionari Horia Simu si Horia Pitulea, fostibancheri la Citigroup. Simu i-a cedat insa lui Pitulea pachetul saude actiuni. Nordexo Manufacturing a preluat Cord Buzau in iulie2007, printr-o cesiune de actiuni realizata in afara pietei,valoarea tranzactiei nefiind precizata.

Cord face concurenta Cuprom

In timp ce afacerile Cuprom au scazut de trei ori in primelesase luni ale anului, la 30 mil. euro, cifra de afaceri a CordBuzau a urcat de 2,4 ori in acelasi interval, ajungand la 27,2 mil.lei (6,5 mil. euro), tocmai ca umare a intrarii pe piata produselordin cupru.

"Cresterea cifrei de afaceri in primul semestru al anului 2009se reflecta si in rezultatul net al exercitiului, respectiv unprofit net de 299.887 lei. Acest lucru a fost posibil in conditiilein care pe langa activitatea de baza, aceea de producere sicomercializare a sarmelor si cablurilor din otel, precum si acordului, societatea a reusit intrarea pe un alt segment al pietei,respectiv acela al produselor de cupru", se arata in raportulcompaniei.

Cord Buzau a produs in primele sase luni ale anului circa 2.900de tone de produse din cupru concomitent cu reducerea semnificativaa productiei la nivelul produselor din otel.

Compania a contractat incepand cu luna mai comenzi pentru 4.700de tone de sarme si cabluri din cupru care vor fi livrate anulacesta. Printre principalii clienti ai societatii se numaraproducatorul de cabluri ICME Ecab, Electroplast Bistrita, ArtegoTargu-Jiu si Romcarbon Buzau.

"Continuarea desfasurarii activitatii in semestrul al doilea alanului in aceleasi conditii va depinde de depasirea actualeisituatii economico-financiare generate de criza economica prin caretrecem", spun reprezentantii Cord Buzau.

Conducerea companiei si-a propus anul trecut sa investeascacirca 13 mil. euro in majorarea capacitatii de productie la 1.200de tone lunar si prognoza atingerea unei cifre de afaceri de circa17-20 mil. euro in 2010.

Donau Finanz este un fond austriac axat pe segmentul de realestate, insa are si parteneriate in alte domenii. In Romania,fondul a devenit recent partener la un proiect imobiliar in valoarede 70 mil. euro pentru constructia in Capitala a unei cladiri debirouri, alaturi de Emil Pop si Immorent.

La finele anului trecut, impotriva Cuprom Romania a fostdeschisa procedura de insolventa, firma avand probleme delichiditate, dupa ce mai multi clienti ai Cuprom au decis sa nu-simai onoreze comenzile, preferand un potential litigiu decat sacumpere marfa la pretul din trecut, potrivit declaratiilor luiHoria Simu.

Anterior, in toamna lui 2008, Cuprom a inchis fabrica derafinare a cuprului din Baia-Mare, care furniza principala materieprima catre producatorul de sarma din cupru detinut de companie laZalau.

Actiunile Cord Buzau s-au tranzactionat ultima data la un pretde 1,24 lei/actiune, nivel care evalueaza compania la 2,7 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO