Burse - Fonduri mutuale

Raliu la bursa românească marţi după opt şedinţe consecutive de scădere: plus 6%, dar pe un rulaj de peste trei ori mai mic faţă de cel de ieri

Raliu la bursa românească marţi după opt şedinţe...

Autor: Tibi Oprea

17.03.2020, 18:48 380

Bursa românească închide şedinţa de tranzacţionare de marţi în creştere cu 6,1%, dinamică reflectată prin prisma indicelui principal BET, punând astfel capăt unui şir lung de opt sesiuni consecutive de scăderi, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Dinamica Bursei de la Bucureşti de marţi a fost determinată în principal de aprecierea acţiunilor Fondului Proprietatea cu 15,23%, respectiv a doua cea mai mare creştere de pe segmentul principal, acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti (12,87%) şi Electrica (7,94%).

Din rândul acţiunilor din prima ligă bursieră, niciuna nu a înregistrat scădere, în timp ce două au rămas la aceleaşi preţuri cu cele din şedinţa precedentă.

Investitorii au tranzacţionat marţi acţiuni în valoare de 71 milioane lei, peste media zilnică tranzacţionată, dar de peste trei ori mai puţin faţă de rulajul de 237 milioane lei de luni, ceea ce arată o uşoară stabilizare a pieţei şi o “frânare” a vânzărilor agresive.

Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de tranzacţii cu acţiuni FP (17 mil. lei), Banca Transilvania (9,5 mil. lei) şi Romgaz (9,1 mil. lei).

Toţi indicii bursieri au revenit în teritoriul pozitiv în şedinţa de marţi, cu creşteri de la 3,2% pentru indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia companiilor din energie, şi până la 10,9% în cazul indicelui BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea. În sesiunea anterioară, care a intrat în clasamentul celor mai negre şedinţe bursiere din istoria postdecembristă, BET-FI scăzuse cu 9,1%, în timp ce BET-NG închidea cu un minus de 6,1%, iar indicele principat BET înregistra minus 9,6%.

Pe plan extern, indicele American Dow Jones înregistra marţi la ora 18.40, ora României, o apreciere de 3%, indicele S&P creştea cu 4,3%, iar indicele Nasdaq Composite al companiilor din tehnologie avea plus 4,5%.

Şi la nivelul europei bursele s-au redresat uşor după scăderile înregistrate în şedinţele anterioare. Indicele britanic FTSE 100 înregistra la ora redactării acestei ştiri o creştere de 2,4%, indicele german DAX avea 2,2%, indicele francez CAC 40 înregistra plus 2,8%, indicele italian FTSE MIB se aprecia cu 2,4%, iar indicele IBEX 35 al Bursei de la Madrid avea un plus de 5,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO