Burse - Fonduri mutuale

Scăderi abrupte vineri dimineaţă pe bursele europene: minus 3,3% la Londra, minus 4% la Frankfurt, minus 4,3% la Paris. Motivul principal: o noua variantă mutantă de coronavirus depistată în Africa de Sud. La Bucureşti, indicele BET are minus 2% iar din cele 19 acţiuni din prima ligă bursieră, 17 sunt pe minus

Scăderi abrupte vineri dimineaţă pe bursele europene:...

Autor: Liviu Popescu

26.11.2021, 10:42 1263

Acţiunile europene scad brusc vineri dimineaţă, cu pierderi importante mai ales pentru cele din sectorul avitaţiei şi din energie, după ce în Africa de Sud a fost detectată o nouă variantă de COVID, potenţial foarte contagioasă, scrie presa internaţională.

Astfel, la ora redactării acestei ştiri, Londra are minus 3,3%, bursa de la Paris minus 4,3%, la Frankfurt se înregistrează un declin de 4%. La Bucureşti, indicele principal BET are minus 2%.

Din rândul celor 19 acţiuni ale indicelui principal BET, 17 sunt pe minus – de la 4% pentru One United la 0,4% pentru Alro Slatina. Acţiunile BVB au rămas la acelaşi preţ ca cel de ieri iar Digi are plus 0,8%.

Marea Britanie a anunţat că va opri călătoriile din Africa de Sud şi din alte câteva ţări africane începând de vineri. Acţiunile International Consolidated Airlines IAG au scăzut cu 15%, cele ale operatorului de croaziere Carnival CCL, s-au prăbuşit cu 16%, iar cele ale Deutsche Lufthansa LHA, au scăzut cu 12%.

Ţiţeiul s-a iefinit cu 5 % la 73,91 dolari pe baril ceea ce a tras în jos şi nume grele din energie: precum acţiunile BP, care scad cu 8%.

 Peste Ocean, acţiunile futures sunt pe roşu vineri dimineaţă, urmând pierderile mari de pe pieţele asiatice [i europene, după ce oamenii de ştiinţă au detectat o nouă variantă a virusului COVID în Africa de Sud, care ar putea fi vinovată de o recentă creştere dramatică a numărului de cazuri. Investitorii se întorc la o zi de tranzacţionare scurtă după sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei.

S&P 500 Futures scade cu 2%, Dow Jones Futures cu 2,5%, Nasdaq Futures cu 1,3%.

Descoperirea noii variante COVID a fost anunţată vineri de ministrul sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla. Acesta a afirmat că oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi din cauza numărului mare de mutaţii şi a creşterii dramatice a numărului de infecţii pe care ţara le-a înregistrat în ultimele zile.

În cadrul unei conferinţe de presă online, el a afirmat că varianta, cunoscută în prezent sub numele de B.1.1.1.529, a fost detectată şi în Botswana şi Hong Kong, la călători care au vizitat Africa de Sud.

Grupul de lucru tehnic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii organizează o reuniune de urgenţă pentru a evalua această variantă, despre care oamenii de ştiinţă nu sunt siguri dacă este mai mortală sau doar mai contagioasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO