Burse - Fonduri mutuale

Se dezgheata investitiile in energie: comenzile Vulcan au urcat de 2,6 ori in trimestrul I

Se dezgheata investitiile in energie: comenzile Vulcan au urcat de 2,6 ori in trimestrul I
29.04.2010, 23:06 56

Vulcan Bucuresti (VULC), companie specializata in productia degeneratoare de aburi si structuri metalice, detinuta de omul deafaceri Ovidiu Tender, asteapta pentru acest an o crestere aafacerilor de 50%, pana la un nivel de 120 de milioane de lei(circa 29 mil. euro).

Conducerea companiei spune ca jucatorii din industria energeticaau inceput sa faca investitii in echipamente noi pe fondulavansului cotatiei petrolului pe bursele internationale, iarcompania beneficiaza de comenzi mai ridicate.

In primul trimestru, comenzile Vulcan au urcat de circa 2,6 oricomparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, la un nivel de7,9 mil. euro, productia fiind indreptata cu precadere spreexportul in tarile din Uniunea Europeana.

"Anul acesta se observa o tendinta de redresare a comenzilor pepiata interna si o crestere a exporturilor. Afacerile bugetate inacest an se bazeaza pe stocul de comenzi contractate pana in acestmoment, care acopera circa 86% din productia anului curent", adeclarat Peter Eisenkolb, presedintele Vulcan Bucuresti, care estesi director executiv al Vulcan International, care se axeaza peatragerea de contracte la extern pentru companiile din GrupulEnergetic Tender.

Reprezentantii Vulcan spun ca printre clientii care si-auintensificat investitiile in acest an se numara si Petrom.Presedintele companiei a mai spus ca firma a devenit competitiva laexport ca urmare a productivitatii in crestere, care s-a majorat cucirca 40% in ultimii cinci ani, a cursului de schimb, leulmentinandu-se inca slab fata de moneda euro in ciuda tendintei deapreciere din acest an, precum si a costurilor salariale scazutecomparativ cu alte tari din regiune.

Vulcan intentioneaza sa continue restructurarile de personal,prin reducerea numarului de angajati cu 135, pana la circa 960 depersoane si sa urce ponderea celor direct productivi.

Pentru anul 2010, compania asteapta un profit operational(EBITDA) reprezentand 10% din afaceri, dupa ce in 2009 pondereaacestuia a fost de 4,1%. Vulcan a incheiat anul trecut cu un profitde 360.000 de lei, fata de un castig de peste 2 mil. lei realizatin 2008, ca urmare a scaderii afacerilor cu 12%, la 80,3 mil. lei(19,4 mil. euro).

"Criza a fost atat de puternica incat obiectivele fixate initialpentru 2009 au fost reprogramate pentru acest an", a precizat PeterEisenkolb.

Compania si-a programat in acest an investitii de 2,4 mil. euro,dupa ce in ultimii doi ani a investit peste 12 mil. euro, ca urmarea lipsei de fonduri, reprezentantii societatii spunand ca seconfrunta ca si celelalte firme cu o lipsa de lichiditati.

De la aducerea echipei de conducere austriaca la Vulcan de catreTender in urma cu doi ani, afacerile companiei s-au majorat depeste doua ori, iar firma a fost readusa pe profit, dupa pierderide peste 21 mil. lei in 2007, in ciuda crizei economice.

Compania este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, prinGrupul Energetic Tender, care are o participatie de 73,24%.Titlurile Vulcan Bucuresti au fost tranzactionate ieri la un pretde 1,2 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 8,1 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO