Burse - Fonduri mutuale

Se pare că se aşteptau: bursele nu au mai reacţionat violent la noile taxe vamale ale administraţiei Trump

Donald Trump, preşedintele SUA

Donald Trump, preşedintele SUA

Autor: Dan Grigore Ivan

19.09.2018, 00:04 618

Bursele lumii nu au fost puternic lovite ieri de anunţul că Statele Unite ale Americii vor im­pune o nouă taxă de 10% pentru un pachet de 200 mld. dolari de produse importate din China.

Ba mai mult, Trump a avertizat că rata va ajunge la 25% anul viitor dacă nu se găseşte o soluţie între Washington şi Beijing.

Chiar şi piaţa de capital chinezească nu a fost atinsă de valul noului anunţ. Cu o scădere de 18,36% de la începutul acestui an, bursa din Shanghai a crescut ieri cu aproape 2%.

Şi piaţa de capital niponă a fost ieri în zona pozitivă după o apreciere de 1,6% a indicelui Nikkei 225, referinţa pieţei de capital din Şara Soarelui-Răsare.

Mai mult, majoritatea regiunii asiatice a fost ieri pe plus, după ce şi indicele KOSPI, ce reuneşte cele mai importante acţiuni de la Seul, a avansat cu 0,26%.

În Europa, marii indici din Germania, Franţa şi Marea Britanie au fost în teritoriul pozitiv, dar la limită, cu aprecieri de maximum 1%.

Discuţiile şi anxietăţile cu privire la o schimbare a politicii existente ce guvernează schimburile comerciale pluteşte în piaţă de la începutul mandatului de preşedinte al lui Donald Trump. Dacă în 2017 bursele s-au făcut că nu înţeleg declaraţiile tot mai dure pe acest subiect ale administraţiei americane, 2018 a fost anul care a provocat primele scăderi importante din această cauză.

Şi acum rămân un catalizator al depre­cierilor, însă per total bursa americană este serios pe plus în 2018, creşterile din perioadele de imediat după raportările financiare (cele mai bune din 1994) dovedindu-se mai puternice decât deprecierile din preajma unor anunţuri ce descriu o situaţie incertă în arena schimburilor comerciale.

Indicele S & P 500 a crescut în 2018 cu peste 8%. În Europa însă media este în jurul unei deprecieri de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO