Burse - Fonduri mutuale

Şeful BCE a adus pentru o zi optimismul pe burse

Şeful BCE a adus pentru o zi optimismul pe burse

Mario Draghi, preşedintele BCE

Autor: Stefan Musgociu

27.07.2012, 00:05 1076

Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere cu 0,64%, susţinută marginal de evoluţia burselor internaţionale, însă într-o piaţă apatică în care lichiditatea a fost salvată din nou de deal-uri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Majoritatea acţiunilor de la BVB au evoluat incert în prima parte a şedinţei, în condiţiile în care bursele vest-europene au continuat să scadă uşor, prefigurând o nouă zi de corecţii. Totuşi, cu puţin înaintea orei 14:00, pieţele mature au trecut pe verde, iar mişcarea a determinat şi stabilizarea cotaţiilor de la BVB peste nivelurile de miercuri.

Pieţele europene au crescut puternic imediat după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că instituţia este pregătită să ia toate măsurile pentru a proteja euro, indicând că banca este pregătită să intervină pentru reducerea costurilor de împrumut aflate la niveluri nesustenabile în cazul unor ţări. "Declaraţiile lui Mario Draghi au ve­nit la momentul potrivit dacă ţinem cont că începutul de săp­tămână nu a fost unul tocmai bun atât pentru bursele interna­ţionale, cât şi pentru cursul euro/do­lar. Nu trebuie uitat că astăzi (joi - n. red.) este o zi importantă din punctul de vedere al raportărilor financiare pentru o serie de companii importante din Europa, iar o parte din cele care au raportat înaintea discursului lui Draghi nu au reu­şit să atingă estimările analiştilor", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,96%, iar indicele extins al Bursei BET-XT avansa cu 0,88%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. "Bursa de la Bucureşti a preluat şi ea trendul pozitiv al burselor externe, dar din păcate volumele nu susţin aceas­tă mişcare. Bursa a reuşit cu greu în ultima perioadă să depăşească rulaje de două milioane de euro, excluzând aici tranzacţiile deal şi transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea. Investitorii cu siguranţă aşteap­tă măsuri mai clare la nivel internaţional înainte de a reintra în piaţă, până când aceste măsuri vor apărea investitorii vor fi atraşi doar de acţiunile care pot oferi câştiguri rapide într-un termen scurt", a afirmat traderul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO