Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au pierdut 2% inainte de adunarile generale ale actionarilor

23.04.2008, 17:46 16

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut ieri 2,1%, titlurile celor cinci SIF-uri inregistrand scaderi cuprinse intre 1,4% la SIF Oltenia (SIF5) si 3,4% la SIF Transilvania (SIF3).
Patru SIF-uri deruleaza astazi si maine adunari generale ale actionarilor, doua dintre ele, SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), avand pe ordinea de zi majorari de capital cu actiuni gratuite si majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 2%.
Propunerea de distribuire a actiunilor gratuite nu a mai starnit insa acelasi interes din partea investitorilor ca anul trecut, titlurile SIF pierzand de la inceputul anului in medie peste 35%. "SIF-urile se afla in momentul de fata la nivelul la care au fost inainte de intrarea in Uniunea Europeana. Vara trecuta toata lumea dorea ca dividendele sa fie distribuite sub forma de actiuni gratuite, insa acum probabil ca nu mai vor acest lucru", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Ieri, Bursa a inregistrat una dintre cele mai scazute lichiditati din acest an, de 4 mil. euro (15,2 mil. lei), in conditiile in care actiunile multora dintre companiile de la categoria I au fost suspendate de la tranzactionare pentru desfasurarea adunarilor generale ale actionarilor. "Vom avea in continuare parte de doua saptamani in tonul sedintei de ieri, atmosfera urmand sa fie una de vacanta pentru o perioada de timp", spune Caramiha.
Indicele BET a avut de suferit de pe urma suspendarii titlurilor SNP si BRD in conditiile desfasurarii adunarilor generale, acesta scazand ieri cu circa 0,8%, iar indicele general al pietei, BET-C, a pierdut 0,4%.
Cele mai importante pierderi atinse in sedinta de ieri au fost inregistrate de actiunile retailerului de IT&C Flamingo (FLA), care au pierdut circa 6,1%, titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), care au scazut cu 6,2%, si titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care au inregistrat o pierdere de 4,3%.
"Scaderile inregistrate in sedinta trecuta nu au fost provocate numai de suspendarea companiilor de la tranzactionare, ci si din acuza corelatiei cu pietele internationale si a comunicatului emis de Fondul Monetar Internatio-nal (FMI), care a criticat politica bugetara a autoritatilor romane si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuarea cheltuielilor pentru a reduce deficitul bugetar", sustine Caramiha.
Majoritatea pietelor internationale au inregistrat aprecieri usoare spre sfarsitul sedintei de ieri, dupa ce luni au atins scaderi destul de importante. Astfel, indicele francez CAC 40 si indicele german DAX inregistrau o apreciere de 0,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se mentinea la nivelul de luni. Ultima sedinta din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de circa 0,2%.
Un factor international foarte important in evolutia pietelor financiare este si petrolul, pretul acestuia atingand un nou maxim istoric, de 118 dolari pe baril, in contextul cresterii in luna martie a cererii de titei din China, al doilea mare consumator de energie din lume, si al temerilor privind situatia livrarilor din Rusia si Nigeria. O alta informatie importanta este si declaratia Bancii Centrale Europene, conform careia institutia este pregatita sa majoreze rata dobanzii pentru a mentine nivelul inflatiei sub 2% anul viitor daca acest lucru va fi necesar. In momentul de fata nivelul dobanzii este de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO