Burse - Fonduri mutuale

Statul ar vinde acţiunile la Rompetrol Rafinare prin licitaţie, Rompetrol vrea să răscumpere 25%

Statul ar vinde acţiunile la Rompetrol Rafinare prin...

Autor: Carol Dan

18.02.2013, 13:13 689

"Rompetrol vrea să răscumpere 25% din acţiunile statului, iar ulterior şi restul de 20%. Dacă statul ar vinde acum, ar cere cel puţin preţul acţiunilor de pe bursă. Dacă alte companii ar da un preţ mai bun, statul le-ar vinde lor, pe actuala legislaţie, prin licitaţie", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

Grupul Rompetrol a anunţat săptămâna trecută că a încheiat un memorandum cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare.

"Înţelegere este mult spus. S-au convenit nişte modalităţi de acţiune", au adăugat sursele citate.

Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acţiuni.

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionează luni la Bursa de Valori Bucureşti la 0,0567 lei. Compania are o capitalizare de 2,59 miliarde de lei (591,8 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels