Burse - Fonduri mutuale

Teraplast Bistrita intentioneaza sa atraga fonduri europene de 15 mil. euro, pe langa cele 13 mil. euro din oferta publica initiala

Teraplast Bistrita intentioneaza sa atraga fonduri europene de 15 mil. euro, pe langa cele 13 mil. euro din oferta publica initiala

Click pentru imaginea marita

01.04.2008, 20:55 106

Producatorul de tevi si profiluri din PVC Teraplast Bistrita, care va derula o oferta publica de vanzare de actiuni in vederea listarii la Bursa incepand cu 7 aprilie, intentioneaza sa atraga fonduri europene in valoare de 15 mil. euro pentru finantarea proiectelor de investitii care include relocarea activitatilor de productie.
"Cu siguranta vom accesa si fonduri europene prin intermediul celor trei companii ale grupului, respectiv Teraplast, Politub si Plastsistem, valoarea acestora urmand sa se ridice la 15 milioane de euro", a declarat pentru ZF Dorel Goia, principalul actionar al Teraplast.
Compania are programate pentru acest an investitii in valoare de 34 mil. euro pentru relocare si dotarea cu tehnologii de ultima ora, acesta fiind si unul dintre motivele care i-au determinat pe actionarii principali ai companiei sa lanseze oferta publica intr-un context de piata nefavorabil.
"Initial, oferta trebuia sa se desfasoare in decembrie anul trecut, insa au aparut anumite intarzieri. In ultima perioada am primit sfaturi de la mai multi specialisti de pe piata de capital ca sa amanam oferta pentru luna septembrie, insa am decis sa o facem acum deoarece avem nevoie de bani pentru investitii", a explicat Goia.
"Noi lucram doar in tehnologii de ultima ora si dureaza circa opt luni din momentul realizarii comenzii pana in momentul in care primim echipamentele. Vrem sa terminam cat mai repede relocarea activitatii, pentru a beneficia din plin de cresterea pietei constructiilor", a precizat actionarul principal al Teraplast.
Dorel Goia, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Transilvania, detine aproape 40% din actiunile Teraplast, afacere in care a intrat in urma cu doi ani. Dupa oferta, participatia sa actuala se va diminua la circa 33%, insa el nu exclude cumpararea de actiuni in cadrul ofertei.
"Nu vreau sa vand actiuni, dimpotriva vreau sa-mi consolidez pozitia, ceea ce inseamna ca voi subscrie si in oferta", a declarat Goia.
Reprezentantii Teraplast sustin ca investitiile programate pentru urmatorii ani vor ajuta compania sa beneficieze din plin de cererea ridicata din constructii si ca intarzierea procesului de relocare ar determina pierderea oportunitatii de valorificare a cresterii din acest sector.
"Consider ca Teraplast va avea o valoare adevarata abia dupa relocare, avand in vedere ca in prezent operam la capacitate maxima, in trei sau chiar patru schimburi. Actuala locatie nu ne permite sa ne mai dezvoltam. Mutarea productiei va fi insotita si de cresterea capacitatii de productie", a declarat Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast si al doilea actionar al companiei.
El sustine ca Teraplast nu este dependenta de piata imobiliara, 70% din productia companiei fiind destinata proiectelor de infrastructura, constructiilor industriale si reabilitarii locuintelor vechi.
"Nu cred intr-o cadere a pietei imobiliare, dar, chiar in eventualitatea in care aceasta se va produce, nu va influenta semnificativ vanzarile companiei", a precizat Viciu.
Reprezentantii companiei se asteapta ca vanzarile sa creasca cel putin cu acelasi ritm din ultimii ani.
"Ne propunem o crestere de circa 50% pe an, tinta pe care o consideram realista, intrucat piata de constructii va creste, iar noi vrem sa crestem cel putin la acelasi nivel cu piata", a declarat Dorel Goia.
Compania si-a bugetat pentru acest an o crestere cu 40% a cifrei de afaceri fata de anul trecut, la circa 98 mil. euro. Anul trecut, Teraplast a avut vanzari de 70 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei. Compania a obtinut anul trecut un profit net conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS) de 17 mil. lei (aproape 5 mil. euro), potrivit directorului general Emanoil Viciu. Rezultatul este neconsolidat cu cele doua subsidiare, Politub si Plastsistem, si neauditat.
In 2006, profitul net pe RAS a fost de 15,8 mil. lei (4,46 mil. euro), in timp ce profitul consolidat conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS) a fost de 9,2 mil. lei (2,6 mil. euro). Diferenta dintre rezultatele consolidate si cele neconsolidate a fost determinata de constituirea unor provizioane pentru cheltuieli legate de personal, insa aceste costuri cu caracter unic nu vor afecta si profitul consolidat pe 2007, potrivit conducerii Teraplast.
Relocarea productiei va elibera un teren de circa 5,7 hectare in centrul municipiului Bistrita, care ar putea fi utilizat pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare. "Luam in calcul dezvoltarea unui proiect rezidential sau de alta natura, dar si asocierea cu un alt dezvoltator in vederea realizarii unui proiect imobiliar", a declarat Dorel Goia, care este actionar si in cadrul unei companii de constructii.
Teraplast a scos la vanzare, prin oferta publica, un pachet reprezentand 20% din capitalul social actual al companiei, la un pret cuprins intre 1 leu si 1,4 lei/actiune. Valoarea ofertei va fi cuprinsa intre 13 si 19 mil. euro, evaluand compania la cel putin 77 mil. euro.
Oferta se va derula in perioada 7 - 17 aprilie, fiind intermediata de Raiffeisen Capital&Investment (RCI) si Raiffeisen Bank.
Potrivit reprezentantilor RCI, decontarea tranzactiilor din oferta publica se va realiza pe 24 aprilie, iar drepturile de alocare atasate actiunilor ar putea intra la tranzactionare pe 30 aprilie, acest lucru depinzand insa si de programul Bursei de Valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO