Burse - Fonduri mutuale

Transgaz le-a făcut o surpriză neplăcută investitorilor anunţând un profit cu 60% mai mic în 2011

Autor: Andrei Chirileasa

03.02.2011, 23:53 66

Transgaz Mediaş (TGN), compania care deţine monopolultransportului de gaze naturale în România, şi-a bugetat pentruacest an un profit net de 113,9 mil. lei (circa 26,7 mil. euro), înscădere cu 62% faţă de profitul net estimat pentru anul trecut, de306,6 mil. lei (71,9 mil. euro), potrivit proiectului de buget careva fi supus aprobării acţionarilor în luna martie.

Reacţia de pe Bursă a fost imediată: acţiunile Transgaz aupierdut ieri 2,1%, iar analiştii marilor firme de brokeraj auînceput să-şi refacă estimările privind aceste titluri, care aufost până anul trecut în topul preferinţelor.

"Compania s-a dovedit a fi conservatoare în estimări până acum,dar vedem acest buget ca un semnal negativ puternic privindaşteptările pentru 2011, în special privind cantităţiletransportate şi costurile. Ne vom revizui estimările şirecomandarea de hold (păstrare - n. red.)", au anunţat analiştiiRaiffeisen Capital & Investment într-un raport.

Ultima ţintă de preţ a Raiffeisen pe Transgaz era de 260 de lei,sub preţul de ieri de pe Bursă, de 274 de lei.

Ei mai spun că, deşi compania nu a oferit detalii privindfundamentarea bugetului, Transgaz ar putea aştepta o scădere acantităţii de gaze naturale transportate, după ce facilitateaoferită de stat producătorilor din industria chimică de a consumadoar gaze din producţia internă, mai ieftine, a fost retrasă înnoiembrie 2010. De altfel, imediat după acel anunţ, Ioan Niculae,proprietarul grupului Interagro - unul dintre cei mai mariproducători de îngrăşăminte de pe piaţa locală şi totodată unuldintre cei mai mari consumatori industriali de gaze, a anunţatcă-şi va închide combinatele.

De asemenea, autoritatea de reglementare nu a revizuit tarifelede transport în iulie 2010, ceea ce ar putea determina compania săestimeze o evoluţie conservatoare a tarifelor în acest an. Astfel,veniturile totale bugetate pe 2011 sunt de 1,25 mld. lei (294 mil.euro), în scădere cu 11% faţă de cele estimate pentru 2010.

Pe partea de costuri, cheltuielile salariale bugetate sunt cu10% mai mari decât în bugetul pe 2010 (331 mil. lei şi reprezintă30% din cheltuielile totale de 1,12 mld. lei). De asemenea,cheltuielile cu prestaţiile externe sunt estimate să urce cu 40%,la 271,9 mil. lei.

Transgaz a cerut de asemenea revizuirea bugetului pentru 2010,reducându-şi estimarea de profit net pentru anul trecut, de la 347mil. lei la 307 mil. lei (72 mil. euro), din cauza creşteriicheltuielilor cu 47 mil. lei, ca urmare a suplimentării programuluide investiţii. Compania urmează să-şi publice rezultatelefinanciare preliminare pe 2010 pe data de 17 februarie.

În primele nouă luni ale anului, Transgaz a raportat un profitnet de 284 mil. lei (67 mil. euro), în creştere cu 50% faţă deperioada similară a anului trecut. Transgaz a înregistrat înultimii trei ani creşteri semnificative de profit, care i-aususţinut şi creşterea acţiunilor. În 2010, titlurile Transgaz aucâştigat anul trecut 78%, având cea mai mare creştere dintretitlurile lichide. În comparaţie, indicele BET a urcat anul trecutcu 12,3%.

Anunţul vine după ce Ministerul Economiei a anunţat căintenţionează să vândă pe Bursă un pachet suplimentar de 15% dinacţiunile Transgaz. Reducerea ţintei de profit ar putea stricaplanurile statului de a încasa un preţ cât mai bun pentru acestpachet. În prezent, 15% din Transgaz este evaluat pe Bursă la 114mil. euro, întreaga companie având o capitalizare de 760 mil.euro.

Cealaltă companie de utilităţi de pe Bursă, transportatorul deenergie electrică Transelectrica (TEL), a surprins pozitiv piaţacând a anunţat la sfârşitul anului trecut o creştere a tarifului detransport al energiei electrice cu 10,4% de către autoritatea dereglementare. Dintre cele două companii, Transelectrica a oferitmai multe surprize neplăcute în ultimii ani din cauza datoriilormari care i-au mâncat profiturile operaţionale, în timp cerezultatele Transgaz au fost de obicei peste aşteptări. Şi laTranselectrica statul încearcă să vândă pe Bursă 15% din acţiuni,compania fiind evaluată la 341 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO