Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: Actiunile au luat-o inaintea fundamentelor

Visan, Investica: Actiunile au luat-o inaintea fundamentelor
16.03.2009, 17:44 18

Bursa a inchis prima sedinta din aceasta saptamana in crestere moderata, cu o apreciere de aproape 2% pe indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, in timp ce indicele energetic BET-NG a consemnat cel mai mare avans din piata la nivelul indicatorilor, de 2,2%.

Brokerii sunt de parere ca piata a intrat intr-un context de crestere insa fundamentele economice nu justifica o perioada mai lunga de aprecieri.
"Am intrat intr-un context de crestere, pe fondul evolutiilor pietelor externe. Nu cred ca putem spune ca ne aflam intr-un context favorabil de vreme ce nimic din situatia internationala nu s-a schimbat, ba dimpotriva, in continuare piata este dominata de stiri negative cu privire la cresterea somajului si a numarului de falimente. Astfel fundamentele economice nu justifica aceasta perioada de crestere, este vorba doar de un entuziasm al investitorilor", a apreciat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica. 
Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri de aproape 2% pe indicele paneuropean Euro Stoxx 50, in vreme ce indicele francez CAC 40 urca cu 1,9%, iar cel britanic FTSE 100 consemna un avans de 1,7%. Indicatorul pietei germane DAX inregistra o crestere de 1,1%.
Pe piata locala, companiile Alumil Slobozia (ALU) si Azomures Targu Mures (AZO) inregistrau printre cele mai mari cresteri din piata, de 8,5% si respectiv 5%, pe volume de tranzactionare reduse.
La categoria SIF-uri, titlurile SIF Moldova (SIF2) consemnau cel mai mare avans din grupa, de 5%, urmate in top de aprecierile SIF Oltenia (SIF5), cu 3,9%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) inchideau pe rosu, in scadere cu 2% fata de referinta, sub nivelul de 0,5 lei/actiune. Si titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 1,2% si respectiv cu 0,6%.
Indicele de profil BET-FI a reusit insa sa inchida in urcare, cu un avans de doar 0,3%, depasind pragul de 9.700 de puncte.
"Daca BET-FI-ul reuseste sa ajunga undeva la 15.000 de puncte, ne putem astepta la o evolutie in linie a bursei locale. Abia atunci cred ca putem lua in considerare o schimbare de trend sau o stabilizare a pietei", a apreciat Visan.
In sectorul energetic, cea mai mare apreciere a fost consemnata de titlurile companiei petroliere Petrom (SNP), care au urcat cu peste 7%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 2,1%, coborand la pretul de 0,0274 lei/actiune.
Societatile de transport de energie Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat evolutii pozitive ceva mai temperate, cu apercieri de 2,9% si respectiv 1%.
Dintre societatile bancare, BRD a inregistrat cea mai mare crestere din sedinta de ieri, de 1,8%, pretul actiunilor bancii urcand la 4,63 lei/actiune.
"In continuare vedem o lipsa de bani in piata si pana la urma banul da trendul pietei. Probabil din aprilie, cand vom vedea primele rapoarte trimestriale, sa vedem o crestere a numarului de investitori, doar daca rezultatele financiare vor fi peste asteptari, insa ma indoiesc ca acest lucru se va intampla. Doar azi (ieri - n.a) s-a anuntat faptul ca pentru primele luni ale acestui an a scazut consumul de energie la nivel national, iar acest lucru s-ar putea traduce printr-o scadere a productiei industriale", a continuat Visan.
Printre cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri s-au numarat actiunile Petrom, Rompetrol Rafinare si SIF Transilvania, iar valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 9,7 mil. lei (2,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO