Burse - Fonduri mutuale

Wood & Co. si-a redus cu 45% pretul tinta pentru Transelectrica

01.02.2008, 20:08 21

Banca de investitii ceha Wood & Co. si-a redus tinta de pret pentru actiunile Transelectrica (TEL) la 35,2 lei/actiune si a modificat recomandarea privind aceste titluri de la "cumparare" la "pastrare".
Precedenta tinta de pret, din iulie 2007, era de 65 lei/actiune.
Wood & Co. estimeaza ca profitul Transelectrica pe anul trecut se va ridica la 17,3 mil. euro (58 mil. lei), cu 80% mai scazut decat cel obtinut de companie cu un an in urma, ca urmare a faptului ca a fost "fortata" anul trecut sa acopere cheltuielile suplimentare aferente congestiilor din retea si sa achizitioneze electricitate la un pret majorat.
Mai mult, analistii Wood & Co. considera ca unul din motivele pentru care statul a impovarat Transelectrica anul trecut este ca autoritatile aveau nevoie de resurse pentru a mentine pe linia de plutire celelalte companii de electricitate detinute de stat, in speta Termoelectrica, dar si Hidroelectrica, respectiv Nuclearelectrica, care se afla intr-o situatie financiara deficitara si care urmeaza sa fie scoase la privatizare.
Analistii Wood & Co. spun ca previziunile privind profitabilitatea Transelectrica pentru urmatorii doi ani sunt in prezent cu 30% sub asteptarile de la sfarsitul anului trecut, cu toate ca nivelul maxim de profitabilitate al companiei permis de stat pentru intervalul 2008-2012 a fost imbunatatit cu un punct procentual, la 7,5% din totalul activelor.
Pretul corect vazut de Wood & Co. pentru titlurile Transelectrica este mai mic decat cel estimat saptamana trecuta de analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment care si-au redus tinta de pret pentru aceste actiuni cu 10%, la 40,1 lei.
Cu toate acestea, pe fondul nivelului redus de pret al actiunilor in piata, ca urmare a scaderilor importante din ultima perioada, societatea de brokeraj si-a imbunatatit recomandarea privind actiunile Transelectrica de la "pastrare" la "cumparare".
Actiunile Transelectrica au fost tranzactionate la inchiderea sedintei de ieri la un pret de 31 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a companiei este de 610 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24