Business Construct

Alexandru Stânean, CEO al grupului din construcţii TeraPlast: Toate fabricile funcţionează în parametrii bugetaţi. Nu sunt fluctuaţii semnificative ale cererii din piaţă

Alexandru Stânean, CEO al grupului din construcţii...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.03.2020, 20:05 923

Grupul din construcţii TeraPlast, controlat de omul de afaceri Dorel Goia, nu a trecut prin modificări semnificative ale cererii de materiale, pe fondul epidemiei de coronavirus, spun reprezentanţii grupului.

„În prezent, toate unităţile de producţie ale grupului funcţionează în parametrii bugetaţi şi nu există fluctuaţii semnificative ale cererii din piaţă. Am identificat furnizori alternativi de materii prime pentru a asigura continuitatea producţiei. Deşi avem furnizori tradiţionali în zonele cele mai afectate ale Europei (Italia, Germania), activitatea lor nu este afectată de epidemia de Coronavirus, existând disfuncţionalităţi doar la nivelul logisticii, dar fără impact semnificativ deocamdată”, spune Alexandru Stânean, CEO al grupului TeraPlast.

El adaugă şi că, de aproximativ două săptămâni, s-au dotat sediile cu dezinfectanţi, s-au luat măsuri pentru a evita aglomeraţia la locul de muncă şi pe durata transportului, s-au adoptat proceduri noi privind interacţiunile cu terţi precum transportatori, parteneri.

„Considerăm însă că, în egală măsură, avem responsabilitatea de a asigura continuarea activităţii şi deci locurile de muncă ale angajaţilor noştri şi sursele de venit pentru familiile lor”, mai spune Alexandru Stânean.

Grupul TeraPlast are în total 1.270 de angajaţi, atât în România, cât şi în Serbia, unde de asemenea are o fabrică.

„De exemplu, în data de 13 martie 2020, din informaţiile pe care le avem la dispoziţie, din cei 1.270 de angajaţi ai Grupului, din România şi Serbia niciunul nu era în concediu de boală pentru gripă sau alte infecţii respiratorii, 1.182 erau prezenţi la serviciu şi 7 lucrau de acasă. 61 erau în concediu de odihnă legal, conform programărilor, iar 31 de colegi (2,5% din total) erau în concediu medical pentru afecţiuni nelegate de epidemia de Coronavirus. În aceeaşi zi ne-au sosit 39 de camioane cu materii prime şi am expediat către clienţii noştri 144 de camioane cu produse finite.”

Grupul Teraplast din Bistriţa include compania Teraplast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC), subsidiara TeraSteel (producător de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), subsidiara Teraglass (producător de ferestre şi uşi din PVC), subsidiara Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului), Politub (producător de ţevi din polietilenă) şi Wetterbest (producător de acoperişuri).
„Este nevoie ca şi statul să adopte măsuri adecvate faţă de piaţa de construcţii, precum: să continue programele de investiţii cu fonduri europene şi să plătească constructorii pentru lucrările executate. Mai bine cheltuim 15% dintr-o lucrare (restul de 85% venind din bani europeni) decât să plătim 100% din ajutoarele de şomaj sau ajutoarele sociale celor care, în această perioadă dificilă, rămân fără loc de muncă”, mai spune Alexandru Stânean.

TeraPlast Bistriţia (TRP), producător de materiale de construcţii controlat de omul de afaceri Dorel Goia, a raportat afaceri de 972 mil. lei la nivel consolidat în anul 2019, plus 21% faţă de anul precedent, şi un profit net aproape dublu la aproximativ 42 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO