Business Construct

Asociaţia Antreprenorilor din Construcţii: Pandemia generată de Covid-19 va impacta negativ, pe termen scurt şi mediu, sectorul de construcţii

Asociaţia Antreprenorilor din Construcţii: Pandemia...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.03.2020, 16:34 1482

Unele şantiere de construcţii riscă să fie suspendate, iar lucrările vor ajunge la întârzieri majore, ca urmare a măsurilor adoptate în vederea opririi răspândirii coronavirusului, susţin reprezentanţii ARACO (Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii).

„Pandemia generată de Covid-19 va impacta negativ, pe termen scurt şi mediu, sectorul de construcţii din România, având în vedere efectele deja generate sau prevăzute a se manifesta în perioada imediat următoare”, spun reprezentanţii ARACO.

Societăţile se confruntă cu probleme majore legate de lanţurile de aprovizionare cu materiale şi echipamente în şantier, au apărut probleme logistice în ceea ce priveşte transportul forţei de muncă, există riscuri potenţiale ca anumite şantiere să fie suspendate ca urmare a deciziei autorităţilor centrale /locale sau ca urmare a problemelor generate de imposibilitatea utilizării forţei de muncă. Acestea sunt câteva dintre probleme pe care le invocă ARACO.

Oficialii asociaţiei mai spun că societăţile se confruntă cu probleme în asigurarea lichidităţilor financiare, acestea urmând a fi escaladate în condiţii de impreviziune a dinamicii efectelor generate de epidemia Covid-19, iar impactul epidemiei va fi sever în sectorul de construcţii generând întârzieri majore şi întreruperi/ suspendări de activităţi în şantiere.

„Ţinând cont de elementele prezentate anterior şi de efectele negative inevitabile pentru sectorul de construcţii din România, vă propunem promovarea în regim de urgenţă a unui prim set de măsuri social-economice care să limiteze pagubele prognozate”, spun reprezentanţii ARACO într-un document adresat guvernului României.

Printre măsurile pe care le cere Asociaţia Antreprenorilor de Construcţii, se numără promovarea unor măsuri care să permită suspendarea activităţii fără a afecta infrastructura critică, extinderea termenelor de execuţie pentru unele lucrări, suspendarea temporară a plăţii impozitelor pentru următoarele 3 – 6 luni şi altele.

La sfârşitul săptămânii trecute, şi Federaţia Patronală a Societăţilor din Construcţii (FPSC) a solicitat, într-un document adresat guvernului, amânarea plăţii taxelor şi a impozitelor, acordarea şomajului tehnic angajaţilor în perioada pandemiei de coronavirus, facilităţi pentru băncile care creditează firmele din domeniu, prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor.

 
 

Care sunt propunerile ARACO pentru sectorul construcţiilor în contextul epidemiei de coronavirus:

1. Plata în regim de urgenţă a creanţelor la zi către societăţile de construcţii (inclusiv TVA de rambursat, concedii medicale etc.).

2. Anularea Instrucţiunii nr.1/2019 a ANAP şi revenirea la Instrucţiunea nr.2/2018 a ANAP şi aplicarea sa în condiţiile derulării contractelor în perioada afectată de epidemie permiţând astfel un proces corect de ajustare dinamică a preţurilor.

3. Promovarea unor măsuri de urgenţă care să permită suspendarea activităţii în anumite şantiere fără a se aduce atingere infrastructurii critice.

4. Clarificarea şi fluidizarea procedurii de activare a clauzei de forţă majoră.

5. Promovarea măsurilor de urgenţă necesare finanţării conservării/pazei şantierelor unde activitatea va fi temporar întreruptă/suspendată.

6. Extinderea termenelor de execuţie pentru contractele aflate în derulare atât la proiectele publice cât şi la cele private cu o perioadă cel puţin egală cu cea aferentă pandemiei Covid -19.

7. Asigurarea resurselor financiare pentru plata şomajului tehnic (75% din salariul net lunar) pentru următoarele 3 – 6 luni aferent personalului care îşi suspendă temporar activitatea în contextul pandemiei Covid – 19.

8. Acordarea de credite cu dobândă nulă, garantate de stat, în vederea asigurării lichidităţii minim necesare activităţii societăţilor din sectorul de construcţii.

9. Suspendarea temporară a plăţii impozitelor pentru următoarele 3 – 6 luni.

10. Promovarea unor măsuri care să permită eliberarea integrală sau parţială a garanţiilor de bună execuţie – GBE, constituite de societăţile de construcţii.

11. Promovarea unui mecanism clar de compensare a datoriilor reciproce între agentul economic şi stat.

12. Asigurarea finanţării proiectelor pentru contractele aflate în derulare şi confirmarea fermă a susţinerii politicilor de investiţii publice în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO