Business Construct

Saint-Gobain pluseaza cu 75 de milioane de euro

Saint-Gobain pluseaza cu 75 de milioane de euro
22.02.2007, 14:54 33

Producatorul francez de materiale de constructii Saint-Gobain va investi pana in 2009 peste 75 de milioane de euro in productia de parbrize pentru industria auto si intr-o unitate de tratare termica a geamurilor utilizate in constructii. Cele doua capacitati de productie se vor afla in imediata apropiere a fabricii de sticla plata pentru constructii de la Calarasi, in care grupul francez a investit peste 100 de milioane de euro.
"Vom majora valoarea investitiilor derulate in Romania prin dezvoltarea unei unitati de productie de parbrize pentru industria auto, precum si intr-o linie de tratare termica a geamurilor" , a declarat Pierre-Andre de Chalendar, directorul general al grupului Saint-Gobain. Principalul client al liniei de productie a parbrizelor ar putea fi grupul francez Renault. Francezii vor investi 25 de milioane de euro in unitatea de tratare a geamurilor pentru constructii, iar pentru fabrica de parbrize vor fi alocate 50-70 de milioane de euro.
Compania nu a stabilit, inca, ce capacitate vor avea cele doua linii de productie si nici suprafata cladirilor in care vor functiona unitatile. Linia de tratare termica
a geamurilor va fi finalizata in martie 2008, iar atelierul de parbrize pana la finele anului viitor.
Saint-Gobain detine la Calarasi un teren cu o suprafata de 80 de hectare, dintre care fabrica de sticla plata, ocupa 30 de hectare.
Fabrica are o capacitate de productie de 600 de tone pe zi si dispune de un depozit cu suprafata de 20.000 metri patrati, cu o capacitate de stocare de 15.000 de tone. Lucrarile de constructie au inceput in toamna anului 2004.
"In urma investitiei de la Calarasi, Romania va deveni dintr-un importator de sticla pentru constructii, un exportator important pentru aceasta regiune. Fabrica de la Calarasi va exporta in Turcia, Albania, Bulgaria sau Polonia", afirma Chalendar. Aproximativ 50% din productie va fi vanduta pe piata romaneasca, iar diferenta la export. Grupul francez este prezent in Romania prin intermediul a opt firme, cea mai importanta fiind Saint-Gobain Glass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels