Business Hi-Tech

Ce afaceri au avut în 2010 giganţii telecom şi sateliţii lor

Ce afaceri au avut în 2010 giganţii telecom şi sateliţii lor

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

10.09.2011, 16:24 1756

Grupul de companii deţinut de grecii de la OTE şi nemţii de la Deutsche Telekom în România a avut anul trecut un rulaj total de peste 1,2 mld. euro, constituind în continuare cel mai puternic pol telecom de pe piaţă din acest punct de vedere, conform situaţiilor financiare depuse de operatori la Ministerul de Finanţe.

Excluzând afacerile retailerului Germanos şi ale operatorului de cablu NextGen, pentru care la Finanţe nu există date pe 2010, afacerile OTE/DT în România au fost de aproximativ 1,2 mld. euro, cea mai mare companie fiind în continuare Romtelecom.

Pe de altă parte, Orange România - companie deţinută de France Telecom, continuă să fie cel mai mare jucător de pe pe piaţă, cu cea mai mare cifră de afaceri şi cel mai mare profit net.

Incluzând în calcul şi celelalte companii pe care le mai controlează în România (Equant - un furnizor de servicii de comunicaţii pentru clienţi business şi retailerul GSM Universal 2002), afacerile Orange France Telecom în România au depăşit un miliard de euro.

Cu tot cu afacerile companiilor de retail pe care le mai deţine în România (Proton şi Sayfone) afacerile subsidiarei locale a grupului britanic Vodafone se apropie de 840 mil. euro, conform datelor de la Finanţe.

Cu tot cu celelalte companii mai mici pe care le deţine, grupul RCS&RDS are afaceri de aproape 430 mil. euro fără a lua în calcul şi rulajul unor societăţi de cablu ca Teleson (Sighişoara) sau Telemach (Piatra-Neamţ) care au parteneriate cu operatorul controlat de Zoltan Teszari pentru achiziţia unor servicii precum telefonia şi internetul.

Cele două companii deţinute de grupul american Liberty Global în România, UPC şi Focus Sat, au avut anul trecut un rulaj de peste 127 mil. euro, ambele societăţi înregistrând pierderi, conform datelor de la Finanţe.

Împreună, cele cinci grupuri de companii menţionate - dintre care doar unul este controlat de un om de afaceri român (RCS&RDS) au avut anul trecut un business cumulat de circa 3,5 mld. euro şi peste 22.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO