Business Hi-Tech

Cum a ajuns Uipath să ia finanţări de 2 miliarde de dolari în 6 ani şi să ajungă la o evaluare de 35 de miliarde de dolari

Daniel Dines conduce cel mai valoros proiect de IT fondat vreodată în România.

Autor: Adrian Seceleanu

03.02.2021, 00:07 1151

UiPath, un start-up care a plecat la drum din Bucureşti şi care a devenit între timp un gigant cu sediul în New York care domină la nivel global industria lucrativă a roboţilor software - nişte aplicaţii care fac în locul oamenilor activităţile repetitive din birouri - şi-a consolidat titlul de cel mai valoros produs al industriei de IT din România odată cu obţinerea unei noi finanţări, în valoare de 750 mil. dolari, care a dus evaluarea proiectului la un prag de neînchipuit în urmă cu câţiva ani - 35 de miliarde de dolari.

UiPath, care acum este o companie americană, dar are în continuare operaţiuni la Bucureşti, a fost fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, plus alţi trei IT-işti. Daniel Dines, din Oneşti, a terminat Matematica la Bucureşti, pentru ca la începutul anilor 2000 să plece la Microsoft, în Seattle. El s-a întors în ţară pentru a dezvolta un proiect denumit iniţial Deskover, ceea ce astăzi este UiPath.

Industria de IT din România, cunoscută mai degrabă pentru programatorii inteligenţi şi ieftini - adică pentru aşa numita industrie de outsourcing, un fel de lohn pentru software - a mai generat tranzacţii care au atras atenţia industriei globale de IT, dar niciodată la această scară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO