Business Hi-Tech

Google: patru miliarde de dolari la prima strigare

07.01.2004, 00:00 15



Cel mai popular motor de cautare online, Google, ar putea obtine in urma listarii la bursa din New York, care va avea loc in primele sase luni ale acestui an, aproximativ 4 miliarde de dolari, spun analistii pietei.



Desi initial specialistii din domeniu estimau ca emiterea de actiuni ar putea propulsa valoarea companiei Google la 100 de miliarde de dolari, adica pe locul 11 la nivel mondial, zvonurile s-au mai temperat. Acum, specialistii din domeniu, citati de Forbes, spun ca Google ar putea obtine 4 miliarde de dolari din prima emisie de actiuni, ceea ce ar insemna ca evenimentul va fi cea mai mare lansare publica din ultimii ani, dupa CIT Group, care in iunie 2002 a obtinut 4,87 miliarde $.



Valoarea este insa relativ mica din cauza ca Google a decis sa mearga pe sistemul clasic de listare la bursa, cu ajutorul unor banci de investitii si a renuntat la ideea vanzarii actiunilor online, prin licitatie. Google a apelat la Goldman Sachs si Morgan Stanley pentru a-si lansa primul pachet de actiuni, scrie Forbes. Mai multe alte institutii financiare - printre care Credit Suisse First Boston, J.P Morgan Chase si altele - vor colabora la acest proiect. Analistii bancari au stabilit ca Google are potentialul de a ajunge la 12 miliarde de dolari.



Chiar si asa, cifrele sunt mici dat fiind faptul ca Google a devenit primul brand la nivel mondial in 2002. Site-ul suporta 200 de milioane de cautari zilnic, iar incasarile anuale bat spre un miliard de dolari pe 2003, depasind astfel majoritatea rivalilor, precum Yahoo, AOL (divizia online a Time Warner) sau MSN (portalul Microsoft). Multe din companiile concurente chiar folosesc sistemul de cautare al Google pentru propriile site-uri (de exemplu, AOL). Yahoo se pare insa ca va renunta anul acesta la serviciile Google, sustin surse citate de Wall Street Journal.



Oricum, decizia Google marcheaza inceputul relansarii industriei IT, spun analistii, estimand ca evenimentul a creat o efervescenta pe Wall Street similara cu cea din perioada de glorie a Internetului.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO