Business Hi-Tech

Industria telecom sparge bariera de 1.000 de miliarde dolari

12.02.2004, 00:00 23

Dupa ani de recesiune, industria telecom (servicii plus echipamente) va depasi anul acesta pentru prima data pragul de 1.000 de miliarde de dolari la nivel global, ceea ce inseamna o crestere de 4,4% fata de anul trecut, apreciaza compania de analiza a pietei IDC.
Cresterea va fi in medie de 4,7% pe an pana in 2007. "Serviciile de trafic de date incep sa joace un rol important pentru majoritatea operatorilor telecom, iar cresterea va fi stimulata si de noile servicii de Internet, cum ar fi accesul de mare viteza (broadband) sau accesul la retelele private ale companiilor (VPN), spun analistii IDC. Serviciile de voce raman o parte integranta a intregii industrii, iar incasarile generate de acest segment continua sa reprezinte doua treimi din total."
In 2004, incasarile din servicii de date vor creste in medie cu 16% fata de cele realizate pe anul trecut, ajungand sa reprezinte un sfert din totalul incasarilor realizate de operatorii telecom (peste 250 miliarde $). Practic, pentru operatorii de telefonie fixa cresterea incasarilor din trafic de date la nivel anual va fi 15%, iar pentru operatorii de telefonie mobila va ajunge chiar pana la 30%, prevede IDC. Pana in 2007, incasarile din traficul de date la nivel mondial vor insuma 375 de miliarde de dolari, cresterile cele mai mari fiind in America de Nord si zona Asia/Pacific. De asemenea, peste patru ani, incasarile din trafic de date realizate de operatorii de telefonie mobila vor insuma 150 de miliarde de dolari, considera IDC.
Investitiile pentru echipamente de comunicatii de ultima generatie vor ajunge pe 2004 la 52 de miliarde de dolari, o crestere de 6 procente fata de anul trecut. Sumele cheltuite astfel vor creste insa din ce in ce mai mult, cu o medie anuala de 8,9% pana in 2007. America de Nord ramane principala piata pentru echipamente, aici realizandu-se jumatate din incasarile la nivel mondial. Pe piata europeana, vanzarile de echipamente se vor cifra la aproximativ 10 miliarde de dolari pe 2004.
"Revenirea la crestere nu face decat sa confirme asteptarile industriei, insa piata ramane destul de dificila si marcata de o puternica concurenta", a apreciat unul dintre autorii raportului IDC. "Producatorii de echipament au anul acesta oportunitatea de a castiga contracte daca se concentreaza asupra unor solutii care sa sporeasca eficienta si sa creasca incasarile operatorilor", a explicat el.
Studiul realizat de International Data Corp. se bazeaza pe analiza activitatii pe 2002-2003 si a previziunilor pentru 2004-2007 a operatorilor din peste 50 de tari. "Cartea Neagra a Telecomunicatiilor Mondiale" are 417 pagini si poate fi cumparata pentru 20.000 de dolari.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels