Business Hi-Tech

Microsoft: ?In doi ani, lumea va intelege ca producem si altceva decat software de PC"

07.10.2004, 00:00 17

Steve Ballmer, directorul executiv al gigantului producator de software Microsoft, a apreciat ca potentialul de crestere al companiei, despre care multi critici afirma ca ar fi inexistent, este de fapt ?urias" si ca Microsoft nu este deloc in pana de idei pentru viitor.
Totusi, Ballmer a recunoscut ca Microsoft mai are mult pana sa devina un jucator important pe o serie de piete aflate in prezent intr-o dezvoltare exploziva.
?Mai avem mult de lucru pe piata de servere si de Unix", spune Ballmer. ?Securitatea: o multime de lucruri de pus la punct. Telefonia mobila: le spun oamenilor ca avem 30% din afacerea cu smartphone-uri (n.r. telefoane ?inteligente" cu functii software avansate), dar asta ne asigura doar 2% din piata totala de telefoane mobile. Asa ca avem un potential urias de crestere".
Daca entuziasmul si hotararea ar fi fost suficiente, Microsoft ar fi valorat astazi mai mult de 307 miliarde de dolari, comenteaza Financial Times. Desi profitul operational a crescut de doua ori si jumatate in ultimii sase ani, valoarea actiunilor este acum la jumatate fata de nivelul la care erau in anul 2000, cand Steve Ballmer a preluat functia de director executiv de la Bill Gates. Iar acest lucru nu poate fi decat frustrant, scrie publicatia britanica.
In plus, pierderile cauzate de piraterie se ridica la 6-8 miliarde de dolari anual, spune Ballmer citat de ZDNet.com. ?Numai China singura inseamna cateva miliarde. Da, ma deranjeaza acest lucru".
?Se poate spune ca asteptarile pe care lumea le are de la noi in ceea ce priveste rezultatele financiare n-au fost niciodata mai mici", spune Ballmer. ?Lumea ma intreaba mereu: ?O sa aveti o crestere de doua cifre in fiecare an?? Este foarte posibil, dar nu pot sa promit asta".
In ultimul timp, Microsoft a avut mari probleme in a-si convinge investitorii ca mai exista potential de dezvoltare pe masura pietelor create de sistemul de operare Windows si pachetul de aplicatii pentru birou Office. Ambele piete au crescut si au devenit uriase generatoare de venituri, numai Office aducand un profit operational intre 6,5 si 7,5 miliarde anual, conform Financial Times.
Ballmer vede trei mari oportunitati pentru dezvoltarea Microsoft: telefonia mobila, serviciile de suport tehnic pentru software-ul propriu si distributia de semnal TV digital in casele consumatorilor.
Microsoft a incercat sa impuna sistemul sau de operare pe piata in crestere a smartphone-urilor, in ciuda eforturilor facute de operatorii de telefonie mobila si de producatorii de terminale pentru a nu-i permite companiei lui Gates sa se apropie de o pozitie de monopol. Ballmer estimeaza ca peste cinci ani se vor realiza la nivel mondial vanzari de 100 de milioane de telefoane cu software Microsoft instalat, in fiecare an. In prezent, piata totala de telefoane (smartphone-uri si ?ne-inteligente") se ridica la aproximativ 600 de milioane de unitati vandute anual.
In ceea ce priveste piata de televiziune digitala, Ballmer se arata de asemenea optimist. ?Sunt suficient de multi oameni care se uita la televizor pentru a spune ca exista o mare oportunitate aici. Noi cerem doar o mica taxa operatorilor de telefonie si de cablu", spune el.
In ciuda entuziasmului conducerii Microsoft, investitorii sunt sceptici. Putini sunt de parere ca Microsoft va obtine o pozitie la fel de dominanta ca in piata de PC-uri pe noile sectoare despre care vorbeste Ballmer. Telecomunicatiile, companiile de cablu si de media nu vor permite ca gigantul software sa capete prea multa putere pe pietele lor, si au suficienta influenta pentru a-si impune pozitia, comenteaza Financial Times.
Totusi, Microsoft si-a propus sa incerce. In scurt timp, activitatea companiei va fi suficient de diversificata pentru ca oamenii sa o perceapa drept un producator de mai multe tipuri de software decat doar pentru PC, spune Ballmer. ?Sper ca in doi ani sa reusim acest lucru". mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels