Business Hi-Tech

Nokia ar putea lansa noi smartphone-uri cu Windows 8 înaintea apariţiei iPhone 5

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

16.08.2012, 00:04 487

Producătorul finlandez Nokia va lansa "în curând" un nou smartphone cu sis­te­mul de operare Microsoft Windows 8, a promis Stephen Elop - direc­torul executiv al companiei, scrie Bloomberg. Lansarea ar putea avea loc în cadrul unui eveniment care se va des­fă­şura la Helsinki pe 5-6 septembrie, cu mai puţin de o săptămână înainte de evenimentul în cadrul căruia Apple este aşteptat să lanseze un nou iPhone.

Nokia, care a trecut pe locul doi după Samsung în topul celor mai mari producători mondiali de telefoane mobile, nu a făcut comentarii despre anun­ţurile pe care le va face în cadrul evenimentului Nokia World, însă mai multe reviste de business au scris că produ­cătorul va lansa noi modele de smart­phone-uri cu Windows 8.

Elop, care se afla în Oslo pentru o întâlnire cu directorul executiv al Telenor - Jon Fredrik Baksaas, nu a negat o lansare în septembrie, ci a spus doar că noi smartphone-uri cu Windows 8 vor fi disponibile într-o perioadă relativ apropiată. Acţiunile Nokia, care se tranzacţionau la un nivel minim istoric, au crescut uşor după comentariile lui Elop. Stephen Elop, care a venit de la Microsoft la Nokia în septembrie 2010 pentru a conduce bătălia companiei îm­potriva tot mai puternicilor rivali Apple şi Samsung, a declarat că va rămâne dedicat strategiei de a utiliza software Microsoft în ciuda succesului limitat de până acum al telefoanelor cu Windows.

La începutul anului 2011 Nokia a decis să renunţe la platforma software proprie Symbian pentru cea furnizată de Microsoft, cu scopul de a reduce decalajul faţă de Apple şi Google. "Nu am de gând să dau timpul înapoi (…)", le-a spus Elop reporterilor. "În războiul de astăzi dintre Android, Apple şi Windows este foarte clar că noi intrăm în lupta cu Windows phone", a adăugat el.

Nokia a avut pierderi de 1,53 de miliarde de euro în al doilea trimestru şi a vândut doar patru milioane de telefoane cu Windows în acest interval, în timp ce Apple a vândut în al doilea trimestru 26 de milioane de iPhone-uri, iar Samsung 50 de milioane de smartphone-uri. În mandatul lui Stephen Elop Nokia a închis fabrica pe care o deţinea în judeţul Cluj din România, concediind peste 2.000 de persoane. La fabrica din România se asamblau unele dintre cele mai ieftine mo­dele ale Nokia - pentru care cererea din Europa era tot mai mică, potrivit companiei. Nokia a anunţat închiderea fabricii în septembrie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels