Business Hi-Tech

Orange si Nokia, de acord cu ordinul privind specificarea SAR

23.04.2003, 00:00 18

Asa cum scriam in editia de ieri,  Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), supraveghetorul pietei de telefoane mobile din Romania, are acum dreptul sa dea comerciantilor si importatorilor de astfel de aparate amenzi de 50-100 milioane de lei in cazul in care acestia nu ofera cumpartorilor anumite informatii. Una dintre cele mai importante obligatii este specificarea SAR pentru fiecare model de telefon mobil, adica a nivelului de radiatii la care este expus utilizatorul.
Valoarea SAR nu trebuie sa depaseasca 0,08 W/kg pe intregul corp si 2 W/kg pentru cap si trunchi, acestea fiind zonele cele mai afectate in urma utilizarii excesive a telefonului mobil.
Ziarul Financiar a cerut catorva dintre cele mai importante companii din telefonia mobila sa comenteze oportunitatea unor asemenea masuri.
@ Nokia: Informatiile sunt disponibile de site
Nokia include deja informatii referitoare la SAR in toate manualele de utilizare, afirma oficiali ai companiei. De asemenea, Nokia ofera informatii detaliate despre SAR, pentru toate terminalele sale, pe site-ul Internet al companiei, la adresa www.nokia.com, pe fiecare pagina dedicata unui anume produs, sub titlul "Certification Information (SAR)". Vom pune la dispozitia utilizatorilor informatii legate de SAR si in limba romana, prin intermediul site-ului web local, www.nokia.ro.
@ Orange Romania: Vom cere partenerilor sa se conformeze
Orange Romania este de acord cu acest ordin al ministrului comunicatiilor deoarece consideram ca este necesar ca toti cumparatorii sa fie informati asupra conditiilor de siguranta si protectie a sanatatii, au declarat oficial ai companiei. Orange nu comercializeaza decat telefoane de generatii noi care sunt conforme cu nivelul maxim admis de 2w/kg.
O data cu publicarea ordinului in Monitorul Oficial, Orange Romania este pregatita deja sa aplice normele acestei regelementari si vom cere si partenerilor Orange sa respecte prevederile acestui ordin.
Vom solicita si producatorilor sa includa in cartile tehnice ale aparatelor pe care le comercializeaza si informatiile despre radiatiile emise de telefoane.
Dorim sa specificam de asemenea faptul ca Orange are un program complex de Responsabilitate Sociala Corporativa in cadrul caruia se inscriu si numeroase programe de cercetare referitoare la efectele telefoniei mobile asupra sanatatii. In Marea Britanie, Orange contribuie la un program de cercetare realizat de MTHR (www.MTHR.org.uk) ale carui rezultate vor aparea in 2004-2005. Mai mult, prin intermediul Asociatiei GSM, asociatie in care Orange este membru, contribuim la cercetarile Asociatiei Mondiale a Sanatatii referitoare la efectele telefoniei mobile asupra sanatatii iar rezultatele acestor studii vor fi facute cunoscute si in Romania. Pentru alte informatii stiintifice puteti accesa: www.icnirp.de si www.iegmp.org.uk,http://www.who.int/peh-emf/research/database/en/ <http://www.iegmp.org.uk,http://www.who.int/peh-emf/research/database/en/>
N.R. Principalii dealeri de telefoane mobile de pe piata autohtona nu au dorit sa faca pentru memment comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO