Business Hi-Tech

Pentru Liviu Dan Dragan, Danemarca suna bine

04.02.2004, 00:00 83



Cand esti directorul general si actionarul principal al unei companii cu o cifra de afaceri de cateva milioane de dolari, nu e o problema sa-ti cumperi un sistem home-cinema de lux. Dificultatea consta in a reusi sa il alcatuiesti, alegand din puzderia de componente care de care mai performante.



Liviu Dan Dragan, general managerul companiei Totalsoft, se relaxeaza cand ajunge acasa in fata unui sistem Home Cinema compus dintr-un televizor cu plasma marca Pioneer cu diagonala ecranului de 50 de inci (aproximativ 1,25 metri) la care a cuplat



sistemul de boxe 5.1 si DVD-receiverul DVR 50, ambele concepute de specialistii companiei daneze Jamo.



Televizorul Pioneer detine cateva tehnologii deosebite. Prima, cunoscuta drept 100 Hz Progessive Scan, determina o imagine mai clara si mai odihnitoare pentru ochi decat alte tipuri de display-uri. Al doilea punct tare al televizorului este tehnologia Clear Drive care determina o calitate imbunatatita a imaginii, redand riguros si mai aproape de natura detalii precum umbrele sau tonurile pielii unui personaj.



O asemenea imagine cere un sunet pe masura. Liviu Dan Dragan a ales ultimul model de sistem de incinte acustice surround 5.1 aparute sub emblema Jamo. Sistemul Jamo 450PDD vine cu noi tehnologii aparte, cum ar fi difuzorul de frecvente inalte de tip DCD, folosit in seriile certificate THX. Daca insiruirea de sintagme tehnice v-a facut sa cascati, probabil ca va veti trezi daca va spunem ca aceste tehnologii permit ca filmele de genul « Star Wars » sa nu piarda nimic din calitatea efectelor speciale in momentul redarii lor pe televizorul din living, si nu intr-o sala de cinema supermoderna. Tot la capitolul calitate, linia curba din designul boxei impiedica efectul de "colorare" a sunetului datorata anumitor reflexii sonore nedorite.



Dupa aceasta osteneala a rezolvarii imaginii si sunetului, Liviu Dan Dragan a mai avut o singura incercare : sa aleaga si un receiver DVD. S-a oprit la DVR 50 care este primul echipament din lume cu suport pentru redarea filmelor in format DivX, ceea ce inseamna ca un intreg film poate fi rulat de pe un simplu CD-ROM. Ca sa intelegem mai bine in ce consta revolutia adusa de DVR 50, putem face o analogie : formatul DivX reprezinta pentru filme ceea ce formatul MP3 reprezinta pentru muzica. Acum filmele care odinioara puteau fi vizionate numai pe calculator pot fi rulate prin DVR50 direct pe televizor.



De fapt, drive-ul de DVD al Jamo DVR 50 accepta practic orice mediu optic disponibil pe piata la ora actuala, de la CD-urile normale pana la CD-R/RW, cum de altfel accepta ultimele tipuri de discuri DVD-R/RW si DVD+R/RW. DVD-ul suporta de asemenea formatele DTS, Dolby Digital si Dolby ProLogic II.



De ajuns cu insiruirile.



Important este ca daca esti proprietarul unui astfel Home Cinema esti scutit de momentele penibile cand vii acasa cu un disc pe care se afla un super-film, dar constati plin de nervi ca echipamentul tau are crize de personalitate si refuza sa il citeasca.



Liviu Dragan a asteptat mai putin de o luna de la lansarea comenzii pana cand sistemul a sosit in Romania.



Pretul a fost de aproximativ 12.000 euro.



Una dintre cele mai mari dificultati o data cu instalarea acestor echipamente a fost calmarea catelusei familiei, Carla - un Viszla maghiar, care a inteles cu greu cine e este acel "cineva/ceva" care a sosit in casa.



La o plasma de peste un metru si la un sunet creat de Jumo intelesul de televizor se schimba pentru toata lumea. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO