Business Hi-Tech

Piata camerelor digitale va creste cu 8% in 2007

26.04.2007, 20:15 11

Cererea pentru camere digitale va scadea incepand din 2010, pe masura ce piata atinge un stadiu de maturitate, scrie presa internationala. Firma de cercetare IDC a precizat ca vanzarile camerelor digitale au urcat cu 15% in 2006, datorita cresterii cererii pe pietele emergente si pentru modele profesionale.
IDC anunta ca piata va creste cu 8% in 2007, totalizand 114 milioane de unitati, urmand sa atinga apogeul in 2010. Oficialii IDC estimeaza ca in 2011 cererea pentru camere digitale va scadea. "Estimam o incetinere pe piata, cauzata de atingerea unui nivel global de saturatie, care va genera o crestere negativa de 2% in 2011", a declarat Christopher Chute, analist la IDC.
Vanzarile camerelor digitale profesionale si semi-profesionale SLR (single-lens reflex) constituie exceptia, urmand sa aiba o crestere medie de 9% in 2011, la 8,5 milioane de unitati.
In 2006, vanzarile globale de aparate digitale SLR au crescut cu 39%.
Pentru a putea intra pe noi piete, producatorii de camere digitale vor trebui sa-si schimbe politica de marketing si distributie pentru clientii din China, Rusia si diverse tari din America Latina.
Insa, camerele digitale ar trebui sa faca fata fluxului de telefoane mobile cu camera integrata, precizeaza IDC. "Camerele digitale vor fi superioare telefoanelor mobile in ceea ce priveste calitatea imaginii si reprezinta in continuare pentru consumatori obiectul pentru capturarea imaginilor statice de rezolutie inalta", au declarat oficialii IDC, adaugand: "Pe masura ce telefoanele mobile continua sa se transforme in dispozitive multimedia adaptate stilului de viata al persoanelor, devine din ce in ce mai clar faptul ca segmente diferite de consumatori utilizeaza camerele digitale si telefoane mobile in scopuri foarte diferite".
Companiile japoneze Canon si Nikon controleaza peste 80% din piata aparatelor digitale SLR.
Alti jucatori mari pe piata camerelor digitale sunt Sony, Olympus si Fujifilm Holdings. Samsung Electronics a urcat pe pozitia a cincea pe piata, fata de locul noua ocupat in 2005, in timp ce Eastman Kodak s-a clasat pe locul trei, cu o cota de piata mai mica fata de anul precedent, au declarat oficialii IDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO