Business Hi-Tech

Piata de soft de farmacii urca la 4 milioane de euro

Piata de soft de farmacii urca la 4 milioane de euro

Softul instalat in farmacii gestioneaza turele in care lucreaza farmacistii, urmareste vanzarile de medicamente si calcularea retetelor compensate

26.08.2008, 19:49 152

Piata locala de software pentru gestiunea activitatii farmaciilor va atinge anul acesta valoarea de 4 mil. euro, in crestere cu 33% fata de nivelul de 3 mil. euro consemnat anul trecut, potrivit estimarilor companiei PharmEc Software, producator de aplicatii software pentru industria medicala.
"Piata s-a stabilizat si se apropie de maturizare, in conditiile in care marea majoritate a farmaciilor folosesc deja o solutie software dedicata", a declarat Allen Nedelcu, directorul de marketing al PharmEc Software.
"Suma inregistrata anul trecut corespunde unui numar total de 5.000 de unitati farmaceutice active (potrivit datelor CNAS), dintre care 1.500 sunt grupate in lanturi", a adaugat el.
Compania Softeh Plus, care activeaza pe acelasi segment de piata, anticipeaza un ritm de crestere similar al pietei anul acesta, de circa 30%. "Va exista o crestere a pietei de soft pentru farmacii, insa ea nu va fi datorata atat vanzarilor catre clienti noi, deoarece numarul de clienti noi din acest domeniu ce nu au inca un soft de gestiune este foarte redus, ci va rezulta din dezvoltarea infrastructurii, cresterea calitatii serviciilor si a contractelor de mentenanta si asistenta tehnica", a precizat Andreas Fruth, directorul de marketing al Softeh.
PharmEc Software, parte a grupului Montero, anticipeaza ca va incheia acest an cu un rulaj de 4 mil. euro, comparativ cu cifra de afaceri de 3 mil. euro raportata in 2007. Reprezentantii companiei nu au oferit detalii despre marja profitului net, dar au precizat ca cifra de afaceri a urcat cu 110% in primul semestru, la 2,1 mil. euro.
Conform Ministerului Finantelor, Montero Soft, compania care activeaza sub brandul PharmEc Software, a incheiat anul fiscal trecut cu un profit net de 85.000 de euro.
Compania comercializeaza, pe langa soft-ul pentru gestiunea informatica a farmaciilor, si solutii dedicate pentru gestiunea cabinetelor medicale, precum si sisteme ERP (Enterprise Resource Planning - planificarea resurselor companiilor). Potrivit lui Nedelcu, 40% din afacerile companiei sunt realizate pe segmentul solutiilor informatice pentru farmacii. De asemenea, echipamentele hardware au o pondere de 31% din veniturile totale ale firmei.
PharmEc Software are in prezent 100 de angajati si anticipeaza ca va recruta inca 15 persoane pana la sfarsitul anului. Nedelcu spune ca firma sa concureaza cu TotalSoft si Wizrom pe segmentul solutiilor ERP, in timp ce rivalii pe domeniul solutiilor software pentru farmacii si cabinete sunt Softeh Plus, Winsoft si Segas Data System.
PharmEc mai ofera servicii de dezvoltare software in regim outsourcing. Compania a lucrat cu Rompetrol, Probis si Emporiki Bank.
Softeh Plus a avut un profit net de 0,6 mil. euro la un rulaj de 1,8 mil. euro in 2007 si anticipeaza un avans de 30% al afacerilor in 2008. In primele sase luni ale anului, cifra de afaceri a totalizat 1,3 mil. euro. Potrivit lui Andreas Fruth, 25% din venituri provin din soft-uri pentru farmacii.
Aplicatiile pentru gestiunea informatica a farmaciilor contin instrumente pentru urmarirea produselor comercializate, gestiunea turelor angajatilor, calcularea retetelor compensate, realizarea rapoartelor de activitate, precum si interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Pentru a avea contract cu CNAS, orice farmacie trebuie sa foloseasca un program software care sa ii permita sa transmita rapoartele obligatorii referitoare la consumul de medicamente al populatiei.
Actionarii Softeh sunt persoanele fizice Mihail Laurentiu Calu si Petre Ciorik, in timp ce PharmEc (Montero Soft) este controlata de fondul Newarch Investments. Grupul farma Montero apartine familiei Tudorache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO