Business Hi-Tech

Povestea tranzacţiei de la Bittnet Systems. Investitorul: am citit un articol despre companie în ZF, iar după două luni am semnat tranzacţia

Povestea tranzacţiei de la Bittnet Systems. Investitorul: am citit un articol despre companie în ZF, iar după două luni am semnat tranzacţia

De la stânga la dreapta: Cristian Logofătu, Răzvan Căpăţînă şi Mihai Logofătu

Autor: Adrian Seceleanu

27.03.2012, 00:08 4951

46 de companii s-au luptat în toamna anului trecut să ajungă să-şi prezinte povestea în faţa unor posibili investitori, în cadrul evenimentului Venture Connect - una dintre rarele ocazii din România în care un antreprenor poate sta faţă în faţă cu mai mulţi potenţiali investitori. 11 dintre cele 46 de proiecte au ajuns în faţa boardului Venture Connect şi a mai multor potenţiali investitori, iar una dintre companii şi-a şi găsit un nou acţionar. Legătura dintre compania care a obţinut finanţarea - Bittnet Systems, şi investitor - Răzvan Căpăţînă a fost articolul din ZF despre ediţia din noiembrie a Venture Connect. Proprietarii Bittnet - Mihai şi Cristian Logofătu şi Răzvan Căpăţînă se întâlniseră de mai multe ori la campionate de off-road, dar nu ştiau detalii despre preocupările de business. Respectiv că unii dintre ei caută un investitor, iar celălalt are banii şi caută unde să-i investească.

"Să spunem că m-a prins criza cu un surplus care putea fi investit. Ca specialist în comunicare simţeam nevoia să mă implic în vânzarea propriului produs. Era o nevoie latentă", povesteşte Răzvan Căpăţînă, proprietarul Smart Ideas - o companie de marketing direct cu afaceri de 0,6 mil. euro în 2011. Compania sa lucrează şi pentru mulţi clienţi din industria IT&C, ca IBM şi Oracle, astfel că exista o "puternică sinergie" cu Bittnet Systems - companie specializată în training pentru echipamente de networking.

Răzvan Căpăţînă îi cunoştea deja de la evenimentele de off-road pe Mihai şi Cristian Logofătu, iar după ce a citit articolul despre businessul celor doi a început să discute cu ei despre o posbilă investiţie. "Lucrurile au mers repede, pentru că aveau deja dosarul pregătit, de la Venture Connect", spune Căpăţînă. "Discuţiile au durat doar două luni", spune şi Mihai Logofătu, adăugând că acestea s-au purtat în trei, fără consultanţi şi avocaţi. "Contractul a fost o formalizare a ideilor asupra cărora am convenit". "ZF a scris despre Venture Connect, iar Răzvan a citit articolul separat. Noi ne ştiam pentru că suntem concurenţi la campionatul naţional de offroad. Fiecare îşi vedea de treaba lui. Dar Venture Connect, evenimentul care a condus la articolul din ZF, ne-a arătat că unul dintre oamenii cu care ne înţelegeam bine, are bani de investit. Lucrurile s-au legat foarte bine", povesteşte şi Cristian Logofătu.
În discuţii au fost implicaţi în final şi avocaţi: cabinetul Ioana Precup pentru Mihai şi Cristian Logofătu şi un altul, nemenţionat, pentru Răzvan Căpăţînă. Modul ales pentru intrarea în companie a fost majorarea capitalului social. În ianuarie noul acţionar a ajuns la 10% din acţiunile Bittnet, iar în iunie ponderea deţinerilor va urca la 24%. "Am intrat în companie pe termen lung", spune Căpăţînă, aflat la prima sa investiţie de acest tip. "Nu mă gândesc deja la un exit, nu am intrat cu gândul acesta. Avem întâi de <<vâslit>> împreună". Răzvan Căpăţînă a intrat în boardul firmei, iar acum deciziile importante se iau "în trei".

Niciuna dintre părţi nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, însă fondatorii Bittnet spun că investiţia va acoperi parţial planurile creionate în ipoteza unei finanţări de 400.000 de euro. Pe lângă investiţie, compania a reuşit să obţină o linie de credit şi de la Banca Transilvania.

Cum arată planurile lor de viitor? Pe scurt, companie poate creşte de cel puţin "opt ori în cinci ani", dacă este să folosim sintagma repetată cu insistenţă de cei doi în cadrul evenimentului Venture Connect. Deci, de la un business de câteva sute de mii de euro la unul de milioane de euro.
"A fost rolul lor să mă convingă că piaţa are potenţial de creştere. Şi este adevărat, piaţa de training nu este una aşezată, matură. În România doar 1,8% din piaţa de IT este reprezentată de serviciile de training, faţă de aproximativ 5% cât este pe alte pieţe. Potenţial deci există. Iar clienţii potenţiali pentru noi sunt toate companiile care au măcar un om de IT", spune Răzvan Căpăţînă. "În 2012 am avut cel mai bun ianuarie din istorie. Probabil şi primul trimestru va fi mai bun".

Compania are drept clienţi jucători din telecom sau banking iar pentru a-şi extinde baza de utilizatori şi veniturile Bittnet va extinde parteneriatele pe care le are, pentru a oferi servicii de training pentru o gamă mai largă de produse şi servicii. În prezent cel mai mare partener este compania americană Cisco, numărul unu mondial în echipamente de reţea.
Bittnet are în prezent 15 oameni - angajaţi şi colaboratori iar numărul acesta ar putea creşte, în funcţie de evoluţia businessului. Un posibil catalizator pentru venituri, în acest an - electoral, ar putea fi şi proiecte lansate în sectorul public în segmentul IT. Compania nu lucrează direct cu statul, dar câştigătorii licitaţiilor ar putea subcontracta lucrările către Bittnet.

Recapitulând: 46 de proiecte înscrise, 11 acceptate la ediţia din noiembrie a Venture Connect. Şi unul singur care a obţinut finanţare până acum. Este OK? Da, sintetizează răspunsul Ana Maria Andronic, senior asociat la Biriş Goran, casa de avocaturăcare a lansat proiectul Venture Connect. Şi adaugă: "ziua aceasta este una foarte fericită pentru c ă toate ideile la care ne-am gândit atunci când am lansat platforma Venture Connect au prins viaţă".
De ce a reuşit deocamdată doar Bittnet să obţină o finanţare? Mai mulţi factori sunt la mijloc, dar unul dintre cei mai importanţi - pe care trebuie să-l aibă în minte orice comopanie care caută finanţare - este seriozitatea pregătirii.
"Echipa Bittnet a avut câteva lucruri esenţiale. Au venit pregătiţi şi foarte interesaţi să reuşească. E un lucru ce trebuie punctat pentru că sunt antreprenori cu foarte bune aptitudini, care exact în momentul întâlnirii cu investitiorii sunt nepregătiţi. E ca şi cum te-ai duce la o întâlnire fără să te aranjezi un pic înainte".

Mihai şi Cristian Logofătu confirmă: "înaintea evenimentului cred că am filmat peste 20 de clipuri video ca să vedem cum ne prezentăm. Am lucrat foarte mult şI la mapa de prezentare şI la răspunsurile la potenţialele întrebări de la investitori".
În sală la evenimentul Venture Connect din noiembrie au fost 120 de oameni, dintre care 50 erau investitori sau reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii, precizează şi Alexandra Dumitru, managerul proiectului Venture Connect, adăgând că reprezentanţii Bittnet au fost unii dintre cei mai conştiincioşi "elevi" la cursurile de pregătire organizate pentru antreprenori înaintea întâlnirii cheie cu investitorii.

Ce altceva a făcut tranzacţia Bittnet să meargă? "Compania era pe picioare şi a avut nevoie doar de combustibilul necesar pentru a merge mai departe. În plus, faptul că în acest caz fondatorii şi noul investitor au găsit împreună noi idei de business arată că nu banii sunt mereu partea cea mai importantă într-o tranzacţie ci şi canalele de comunicare cu care vine investitorul, de marketing, baze de date de clienţi, direcţii strategice", spune Ana Maria Andronic.

Ea adaugă că asemenea tranzacţii ajută la formarea unei comunităţi, a unui ecosistem care să poată pune în contact antreprenorii care au nevoie de finanţare cu cei dispuşi să investească. "Ne îndreptăm către acea comunitate de oameni care are bani din investiţii anterioare şi care nu a mai investit în IT şi care ne caută pentru că vor şi ei să participe la asemenea evenimente. La următoarea ediţie vom avea pe lângă partea de pitch şi o zi dedicată investitorilor care vor să finanţeze asemenea proiecte şi care au nevoie de o direcţie, care vor să interacţioneze cu oameni care au investit deja."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO