Business Hi-Tech

Producatorii de telefoane mobile testeaza piata cu Wi-Fi

21.11.2005, 18:44 21

Fara a face mare tam-tam in jurul acestei evolutii, cei mai mari producatori de telefoane din lume au inceput sa includa in telefonul mobil o noua functie, care pe langa camera foto digitala si ecranul color devine un nou standard: conectivitatea Wi-Fi.

Telefoanele se pot conecta prin retelele fara fir, prin unde radio, la Internetul de mare viteza, pentru citirea mesajelor e-mail, vizitarea de site-uri, transferul documentelor spre birou si chiar apeluri de telefonie mai ieftine, pe Internet. Toate acestea cu problema obisnuita a conectivitatii Wi-Fi: dependenta de punctele de acces (hot-spots).

Analistii sunt de parere ca telefonul mobil va putea in curand sa detecteze toate retelele pe unde radio prezente intr-o locatie, iar utilizatorul o va putea selectea pe cea care i se pare mai ieftin de utilizat. Retelele Wi-Fi sunt prezente de obicei in aeroporturi, restaurante, baruri si hoteluri, in unele locatii fiind gratuit de accesat.

Proiectul cuprinde de asemenea unificarea in telefonul mobil a celor doua standarde existente pe piata - GSM, realizat de europeni, si CDMA, realizat de americani. Wi-Fi, chiar daca este limitat, ofera deocamdata viteze mai mari de transfer al datelor. Motorola a introdus un model de telefon 3G care se poate conecta la Wi-Fi, botezat A1000, dar care va fi disponibil pentru inceput doar in Japonia.

Nokia a facut la fel, introducand Wi-Fi intr-o varietate de modele, de la noul Communicator 9500, pana la ciudatul 770, care este de fapt un Tablet pentru accesarea web-ului, fara conexiuni GSM sau CDMA. Sony Ercisson a anuntat ca va avea Wi-Fi in noul P990, cel mai nou telefon inteligent din serie, care urmeaza sa iasa pe piata peste cateva luni.

"Asta se intampla datorita dorintei manifestate a utilizatorilor de a utiliza cea mai ieftina resursa disponibila", a explicat un oficial Motorola. Analistii cred deocamdata ca optiunea Wi-Fi va ramane o nisa pentru clientii cu bani, deoarece modelele care includ tehnologie Wi-Fi sunt mai scumpe.

Interesul pentru Wi-Fi i-a facut si pe producatorii de echipament pentru retea sa intre in joc, Cisco realizand mai multe telefoane VoIP care se pot conecta la retele Wi-Fi. Nortel Networks lucreaza acum la un cip care sa usureze conectarea la retele si trecerea telefonului de pe reteaua de telefonie mobila pe Wi-Fi si inapoi. "Avem solicitari in acest sens de la doi clienti. Insa suntem intr-o faza incipienta", a declarat un oficial Nortel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO