Business Hi-Tech

Productivitatea creste o data cu ecranul

13.01.2003, 00:00 7

Productivitatea angajatilor poate fi imbunatatita nu numai invatandu-i sa utilizeze corect calculatoarele firmei dar si oferindu-le sisteme tehnologice mai bune. Gary Starkweather, cel care a inventat imprimanta laser la centrul de cercetare Xerox din Palo Alto, Statele Unite, s-a gandit ca productivitatea oricarui utilizator de calculator ar putea fi cu mult sporita daca monitorul ar fi mult mai mare si ar avea o forma curba.
Zis si facut. Intuitia i-a adus un proiect finantat de Microsoft care l-a ajutat pe Starkweather sa creeze in doi ani un nou tip de ecran.
Prototipul are 12 inci in inaltime (30,47 cm), 44 inci in latime (1,11 m) si un unghi al curbei de 90 de grade. Pentru a inlatura distorsiunile de imagine cauzate de curbarea ecranului, Starkweather a utilizat la fabricarea prototipului proiectoare digitale si oglinzi telescopice. Luminozitatea ecranului lui Starkweather este de cinci ori mai mare decat cea data de tubul catodic standard utilizat la monitoarele clasice sau de cea a monitoarelor pe baza de cristale lichide, fapt care ajuta la diminuarea gradului de oboseala a ochilor.
Principalul avantaj decurge insa din faptul ca potentialii utilizatori ai unui astfel de ecran pot avea deschise simultan mai multe aplicatii, localizate atat pe centrul cat si pe laturile monitorului. Astfel pot fi vizualizate simultan cinci pagini de document Word.
Pentru Microsoft, cel mai mare producator mondial de soft, care cheltuie anual 5 mld. $ pentru activitatile de cercetare, proiectul condus de Starkweather reprezinta o implicare tot mai puternica in realizarea de noi tipuri de hardware care sa contribuie la extinderea experientei pe care un utilizator o poate avea in lucrul cu calculatorul dar si in reinventarea PC-ului.
Pana acum, activitatea de cercetare Microsoft in domeniul hardware-ului a condus la scoaterea pe piata a unei linii proprii de accesorii (mouse-ul fara fir, tastatura) dar si a consolei de jocuri Xbox. Microsoft a mai contribuit la aparitia Pocket PC-urilor, a monitoarelor tactile si a Tablet PC-urilor.
Punerea in aplicare a inventiei lui Starkweather este deocamdata in faza de discutii, poate si din cauza costurilor de fabricatie a monitorului, realizarea unui singur exemplar costand 25.000 $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels