Business Hi-Tech

"Fabrica viitorului" a luat locul poligonului sovietic

03.12.2001, 00:00 29



Un fost poligon de antrenament al Armatei Rosii, aproape de granita Ungariei cu Slovacia, a fost transformat in ultimii ani intr-un parc industrial, in care principalul investitor este concernul finlandez Nokia.

Liderul mondial al pietei telefoniei mobile a investit in apropierea orasului Komarom circa 100 de milioane de euro intr-o fabrica de telefoane mobile, supranumita de catre oficialii companiei "fabrica viitorului".

In afara de faptul ca este cea mai noua fabrica Nokia dintre cele 9 pe care grupul le are in lume, supranumele vine si din modelul operational aplicat la Komarom, explica directorul fabricii, Jyrki Jalesto. Nu exista depozite.

Sunt produse terminale numai pe baza comenzilor. Iar principalii furnizori sunt in apropiere. Perlos, compania finlandeza care este furnizorul traditional al Nokia de carcase pentru telefoanele mobile este la doi pasi.

Modelele de baza care se produc la Komarom sunt 3330 si 3310, dar in functie de comenzi pot fi fabricate si alte modele.

Oficialii de la Nokia au invitat saptamana trecuta cativa ziaristi romani sa vada la fata locului cum functioneaza "fabrica viitorului".

Vazuta prin ochii nespecialistului, aplicarea in practica a conceptului pare extrem de simpla: o hala impartita in doua sectiuni principale: intr-o parte noua linii robotizate, asistate fiecare de cate 16 oameni, care "planteaza" diferite componente electronice pe placa de baza, apoi asambleaza display-ul fabricat de un furnizor Nokia, iar fiecare produs este a€oincarcat" cu softul standard pentru modelul de telefon respectiv si trecut prin doua etape computerizate de testare.

Zsolt Menesi, directorul de marketing al Nokia Ungaria, spune ca intre cele 9 echipe este un fel de campionat intern, in care castiga cine face cele mai multe telefoane care trec cu bine de testarile electronice si de controlul de calitate.

In cealalta parte a halei sunt 10 linii de asamblare, fiecare cu cate o echipa de 21 de oameni, care pun laolalta telefonul, carcasa, incarcatorul, manualul de utilizare, cutia. aI gata, paletii cu telefoane mobile sunt pregatiti de livrare. Care se face prin 13 porti.

Ar mai fi intre cele doua zone distincte de fabricatie o zona-tampon. Practic, este vorba de un culoar delimitat prin doua linii, unde asteapta cutiile cu "motoare" (partea electronica a telefonului) care vor merge la asamblare.

Plus o zona unde o echipa care face toate aranjamentele necesare pentru transport, livrare etc. Rezultatul? Cea mai eficienta dintre fabricile concernului finlandez.

Conducerea Nokia a decis sa investeasca la Komarom in 1998, si de la punerea pietrei de temelie (aprilie 1999) pana la iesirea pe banda a primului terminal (ianuarie 2000) au trecut doar 8 luni. "Mai precis 8 luni si trei zile, aproape la fel cat de la conceperea pana la nasterea unui om", spune Jalesto.

In iulie 2000 a iesit din fabrica - 20.000 de metri patrati de spatii de productie si birouri - terminalul cu numarul un milion, dar capacitatea de productie este probabil cel mai pazit secret la Komarom. Oficialii companiei s-au ferit sa dea jurnalistilor romani orice indicii in aceasta privinta.

Ei au precizat totusi ca de la mijlocul lui 2001 fabrica merge "cu toata viteza, 24 de ore din 24, sapte zile din sapte", cu exceptia vacantei de Craciun, care va fi de trei zile.

In prezent, in fabrica Nokia de la granita de vest a Ungariei lucreaza circa 1.300 de persoane. Populatia orasului Komarom este cam de 20.000 de oameni, iar in zona mai sunt 5-6 intreprinderi mari, a spus primarul localitatii.

Procentul mare din populatie care are un loc de munca bun datorita investitiei finlandeze explica buna cooperare pe care cei de la Nokia au avut-o de la inceput cu autoritatile locale. Dealtfel, la fabrica nu lucreaza numai oameni din Komarom, ci si din imprejurimi.

Nici pentru cineva care locuieste la Budapesta drumul zilnic pana la Komarom nu este mai complicat decat, sa zicem, naveta Bucuresti-Ploiesti: cam o ora pe o sosea excelenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO