Business Hi-Tech

Smartphone-urile bat în sfârşit la vânzări mobilele simple

Samsung şi-a consolidat poziţia de lider, cu o cotă de piaţă de 24,7% în T2. În imagine, Samsung Galaxy S4

Samsung şi-a consolidat poziţia de lider, cu o cotă de piaţă de 24,7% în T2. În imagine, Samsung Galaxy S4

Autor: Marius Oncu, Adrian Seceleanu

14.08.2013, 22:57 324

Vânzările de smartphone-uri la nivel global le-au depăşit în trimestrul al doilea pentru prima dată pe cele de telefoane mobile simple, după ce au consemnat un avans de 46,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit firmei de cercetare Gartner, citată de MarketWatch.

Pe ansamblul anului 2013, Gartner se aş­teaptă ca vânzările de telefoane mobile, smart­­phone-uri şi telefoane cu funcţii de bază să se situeze la 1,82 miliarde de unităţi.

Vânzările globale de smartphone-uri au crescut în trimestrul al doilea cu 46,5%, la 225 milioane de unităţi, în timp ce telefoanele mobile simple s-au situat la numai 210 milioane de unităţi în aceeaşi perioadă. Pe piaţa smart­phone, sistemul de operare Android, al grupului Google, şi-a întărit poziţia, cu o cotă de piaţă de 79% în trimestrul al doilea, comparativ cu 64,2% în perioada similară din 2012. Cota de piaţă a sistemului de operare iOS al Apple, principalul rival al Google, a scăzut de la 18,8% la 14,2%.

Windows Phone, sistemul de operare al Microsoft, a reuşit să urce pe locul al treilea, depăşind pen­tru prima dată Black­Berry, dar rămâne la distanţă mare faţă de Android şi iOS. Cota de piaţă a Windows Phone a urcat de la 2,6% la 3,3%.

Samsung şi-a consolidat po­ziţia de lider în rândul producătorilor de telefoane mobile, cu o cotă de piaţă de 24,7% în T2, notează Gartner.

În România anul trecut s-au vândut circa un milion de smart­phone-uri dintr-un total de 3 - 3,5 milioane de telefoane mobile, iar în acest an nu­mă­rul de unităţi comercializate ar putea ajunge la 1,5 milioane. Potrivit datelor furnizate de companiile de telefonie mobilă, în pre­zent în România tot telefoanele simple sunt cele care domină piaţa, smartphone-urile ajungând la o pondere de circa 40% din total.

Totuşi smartphone-urile ar putea ajun­ge rapid să domine chiar şi pe piaţa din Ro­mânia, estimează Dan Şte­fănescu, CEO şi proprietar al Gersim Im­pex, cel mai mare distribuitor local de telefoane mobile. „În maximum doi ani apre­ciez că 80% din telefoanele mobile vândute vor fi smart.“

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO