Business Hi-Tech

Stirile AP vor fi disponibile in cadrul mai multor servicii ale Google

07.08.2006, 19:08 5

Google si Associated Press (AP) au incheiat un parteneriat in urma cu cateva luni, in urma caruia cel mai mare motor de cautare din lume va avea dreptul sa redifuzeze stirile agentiei de presa si pe alte servicii online si nu doar pe Google News, scrie presa internationala. Detaliile financiare ale acestui acord nu au fost insa facute publice.
Pana acum, acordul Google cu AP permitea utilizatorilor de Internet sa aiba acces la stirile transmise de Associated Press numai prin intermediul serviciului de stiri Google News.
"Acordul cu AP ne va permite sa publicam stirile AP si in cadrul altor servicii online", a declarat Sonya Boralv, purtator de cuvant al Google.
In afara impactului financiar pe care il are pentru ambele parti, intelegerea are valoare de simbol pentru mass-media aflate in prezent in defensiva.
Foarte multe publicatii se plang ca nu mai detin control asupra modului in care continutul informational detinut de acestea este utilizat online, mai ales avand in vedere faptul ca numarul motoarelor de cautare pe Internet si a agregatorilor de stiri online a crescut foarte mult in ultimul timp, scrie presa internationala.
Proprietarii de continut au ajuns astfel sa piarda teren, in timp ce marile motoare de cautare precum Google sau Yahoo! si-au crescut veniturile din publicitatea afisata pe site, deoarece utilizatorii prefera tot mai mult sa citeasca stirile pe Internet.
Google News distribuie stiri de la peste 4.500 de surse din intreaga lume. Utilizatorii pot gasi aceste stiri prin simpla tastare a unor cuvinte-cheie. Iar pentru furnizorii de stiri online, extinderea numarului de cititori duce la cresterea audientelor si a veniturilor provenite din publicitate pentru partenerii media.
Google News a provocat controverse in industria de publishing dupa lansarea acestui serviciu, in urma cu aproape patru ani. Guvernul francez a sprijinit Agentia France Press (AFP) atunci cand aceasta a dat in judecata Google, in 2005, pentru incalcarea drepturilor de autor, cautand sa blocheze modul in care Google News conecteaza cititorii online la stirile si fotografiile agentiei.
Procesul prin care AFP a cerut Google despagubiri de 17,5 milioane de dolari (13,7 milioane de euro) este inca in stadiu procedural.
Consilierul pe litigii al Google, Michael Kwun, este de parere ca legea pentru protejarea drepturilor de autor si a "utilizarii oneste" a continutului protejeaza dreptul companiei Google de a fi canal de legatura cu continutul site-urilor de stiri. "Publisherii pot opta oricand sa renunte la Google News", a declarat el.
Pe de alta parte, Reuters, o agentie concurenta AP si AFP, colaboreaza strans cu Google pentru a-si promova stirile pe Google News. Google si Reuters au incheiat un parteneriat prin care agentia furnizeaza o mare varietate de stiri, informatii si date pentru Google Finance, un site cu tematica financiara, a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai agentiei.
Recentul acord incheiat intre Google si AP le faciliteaza cititorilor accesul la continutul media si le da posibilitatea ziarelor membre sa obtina mari castiguri financiare prin dirijarea traficului spre site-urile lor.
Google doreste sa incheie acorduri de redifuzare de materiale actuale si de arhiva si cu alte agentii de stiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO